HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаХитри съвети за начинаещи градинари за ускоряване на растежа на доматите

Хитри съвети за начинаещи градинари за ускоряване на растежа на доматите

Ето как това би могло да се случи

В градината се учиш докато си жив. Както и в живота винаги може да научиш нещо ново, с което да облагородиш знанията и уменията си. Доматите са неизменна част от всяка градина и честно казано няма смисъл да пише за вкуса на току-що откъснатия градински домат.

Разбира се за отглеждането на домати са нужни известни познания и умения, които в комбинация с някои тънкости могат да ви гарантират богата и вкусна реколта. Без много усилия може да ускорите растежа и зреенето им. Ето как това би могло да се случи

Преди да засадите доматите затоплете почвата

Често неопитните градинари допускат елементарната грешка да засадят доматите в студена почва. В повечето случаи от незнание те обричат реколтата си на ниски резултати. За да имате здрав и хубав плод, е важно да засадите домата във вече загрята почва. За целта трябва да премахнете всякакъв мулч от нея, след което да се уверите, че е вече топла. Нищо повече от слънчева светлина не ви е необходимо. За да ускорите процеса може да покриете с тъмен найлон.

Подобрете устойчивостта им

Един от методите, които бихте могли да приложите за по-добра реколта, е да подобрите устойчивостта на разсада. След като преминат студените зимни дни и температурите вече не падат под нулата, започнете да го изнасяте на открито, за да свикне с атмосферните условия. По този начин растенията ще станат по-устойчиви и здрави, като съответно ще родят повече.

Калций

Калцият стимулира растежа на доматите и реколтата. Не е нужно да купувате калций, а просто да поставите черупки от вече използвани яйца в почвата. Натрошете ги на малки парченца и ги поставете в почвата преди засаждане. Няма да навреди и ако периодично след засаждането им поставяте яйчени черупки за допълнително подхранване.

Утайка от кафе

Кафето е мощен антиоксидант, който съдържа редица полезни витамини, които стимулират и ускоряват растежа на доматите. Разпръснете утайка от кафе в корените при засаждане.

По-голямо разстояние между растенията

Доматите имат нужда от пространство, за да се разгърнат и развият по-добре. Резултатите от това ще ги забележите при събирането на реколтата.

Засаждайте ги на по-голяма дълбочина

Така ще им подсигурите по-здрава коренова система и освен това ще им дадете по-лесен достъп до повече минерали, които се намират в почвата.

Колците са задължителни

Погрижете се за крехките стъбла на доматите и ги стимулирайте да раждат повече, като ги подпомогнете с колове. Метод, който вероятно знаете от своите баба и дядо.

Редовно подрязване

Грижете се за доматите като ги подрязвате редовно и премахвате всички изсъхнали и излишни части. По този начин ще стимулирате обновяването и израстването на нови клончета за по-добра реколта.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ