HomeРецептиСуперхрани за здрави кости

Суперхрани за здрави кости

Здравословната и балансирана диета е важна за укрепване на ставите и костите.

Няма значение дали ходим, стоим, седим или лежим по цял ден – всяко движение натоварва костите и ставите ни. През целия си живот много хора страдат от болки в ставите и костите, често поради липса на движение. Но също така много спортисти често отиват на ортопед поради силно натоварени кости и стави.

Колко важно е правилното хранене за здрави кости и здрави стави?

Силните кости и здравите стави са от съществено значение за способността ни да се движим в ежедневието. Всички специалисти се обединяват около това мнение.

Човешкият скелет се състои от приблизително 206 кости с различни размери. Костите защитават нашите вътрешни органи и заедно със ставите ни позволяват да се движим.

Това, че многото упражнения поддържат тялото ни във форма и активност, не е ново откритие. Забързаният ни начин на живот обаче често ни пречи да тренираме редовно. На кой ли му се иска да излезе да бяга след тежък работен ден, когато може просто да се отпусне удобно на дивана през уикенда?

Но дори много хора, които са физически активни, могат да износят ставите и костите си през годините. Това често води до болка и възпаление в съответните области на тялото. На много от професионалните спортисти често им се налага да потърсят професионална медицинска помощ.

Когато ставите или костите се износват, метаболизмът на хрущяла се нарушава. Хрущялът се износва все повече и повече, докато в един момент се стигне до там, че вече да го няма. Ставният хрущял има защитна функция и щом хрущялният слой почти не присъства, костите се трият една в друга и причиняват силна болка.

Както липсата на упражнения, така и прекомерното напрежение могат да доведат до сериозни заболявания на костите и ставите като артрит в дългосрочен план.

Не само видът на движението влияе върху функцията на нашите стави. Диетата също играе решаваща роля, пише hns.uk

Как суперхраните могат оптимално да поддържат ставите, подвижността и костите?

За да се поддържат здрави стави и кости, са необходими важни хранителни вещества за техния чувствителен метаболизъм, наред с други неща. Ако те са достатъчно налични, те допринасят за защитата и поддържането на добра мобилност.

Ставите са в капсула и са заобиколени от богата на хранителни вещества течност, която отговаря за тяхното поддържане. Хранителните вещества като омега-3 мастни киселини, витамин С и електролити (например калий) са от съществено значение за това.

Костите ни основно се състоят от калциеви соли и доставят на цялото тяло калций. Тъй като приемът на калций намалява, костите също отслабват. Освен от калций, костите се нуждаят и от витамин D, протеини, магнезий, цинк, витамин К и манган.

Затова здравословната и балансирана диета е важна за укрепване на ставите и костите. Природата има какво да предложи!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ