HomeЗдравеШоколадът може да причини депресия

Шоколадът може да причини депресия

Каква роля играе шоколадът при депресия?

Каква роля играе шоколадът при депресия? Проучване показва, че депресираните хора имат значително повишена консумация на шоколад. Изследователите са озадачени дали бонбоните причиняват или предотвратяват болестта. Има защитници и на двете тези!

Депресираните, както мъжете, така и жените, ядат повече шоколад от хората без депресия. Освен това консумацията на шоколад се увеличава с тежестта на състоянието им, според изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Не е ясно дали сладкото изкушение увеличава или намалява депресията.

Връзката между шоколада и депресия

Учените изследвали връзката между консумацията на шоколад и настроението при хиляда субекта. Субектите не са приемали антидепресанти по време на проучването и не са имали сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Степента на тяхната депресия е класифицирана с помощта на установен индекс. След това те са разпитани за количеството шоколад, което консумират всяка седмица. Доказано е, че най-депресираните жени и мъже според класификацията имат най-голям глад за шоколад: всеки от тях има около дванадесет блокчета на месец. Контролната група без депресия, от друга страна, изяжда само по пет блокчета, докато тестовите субекти с лека депресия изяждат по осем.

Друг интересен факт е, че разликите се наблюдават само по отношение на хапването на шоколад, а всъщност няма разлики в консумацията на други храни.

Изследователите изключват взаимодействията с консумацията на други храни. „Резултатите не могат да се обяснят с повишената консумация на кофеин, мазнини или въглехидрати“, казва Беатрис Голомб, съавтор на изследването, публикувано в Archives of Internal Medicine. “Изглежда, че нашите резултати са специфични за шоколада.” Изследователите също не откриват разлики в консумацията на други храни, като риба, кафе, плодове или зеленчуци, сред субектите. Така че това още повече насочва вниманието им именно към шоколада.

Проучването потвърждава общоприетото схващане, че хората се обръщат към шоколад, когато се чувстват зле, казва Голомб. Въпреки това изследователите са предпазливи, когато тълкуват резултатите си: „Тъй като това е начално проучване, тоест само моментна констатация, то не може да каже нищо със сигурност по отношение на това дали шоколадът намалява или засилва депресията“, казва Голомб. Само по-нататъшни изследвания биха могли да покажат това със сигурност.

Каквото и да консумираме, дори и най-полезните и здравословни неща, със сигурност не е добра идея да прекаляваме с никое от тях. Така че – бъдете с повишено внимание и когато си похапвате шоколад, за да не ви доведе до депресия. Въпреки че връзката между това състояние и хранителния продукт не е категорично доказана, най-добре е да бъдете предпазливи! Все пак емоционалното здраве е наистина много важно, за да може човек да води пълноценен живот.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ