HomeРецептиОтвори си хладилника и виж какъв си

Отвори си хладилника и виж какъв си

Човекът е това, което яде - колко пъти сте го чували?

„Храната се променя в кръв, кръвта отива в сърцето и мозъка, така че е въпрос на мисли и емоции. Човешката храна е основата на културата и чувствата. Ако искате хората да бъдат по-добри, вместо да проповядвате за греха, дайте им по-добра храна. Човекът е това, което яде.“, е казал Лудвиг Фойербах.

Човекът е това, което яде – колко пъти сте го чували? Много. Много. Твърде много. Знаете ли откъде идва, какво означава първоначално и кой го е казал? Ако четете внимателно, вече знаете кой. Няколко реда по-нагоре е името и фамилията на автора на това твърде популярно, а и много мъдро послание.

Кой е Лудвиг Фойербах?

Лудвиг Фойербах – немски философ, живял през деветнадесети век, някои го наричат ​​първият представител на гастрософията.

Той стигна до заключението, че това, което правим, как действаме и мислим, е тясно свързано с храната. Сега има изобилие от научни доказателства в подкрепа на такава теза, но тогава това е, най-малкото, изненадващ подход. 

Фойербах сочи ирландците като пример. Той твърди, че основната причина за пораженията им срещу англичаните е лошата храна, която ядат, а именно картофите. Те са храната на бедните, селяните и работниците по това време. Философът твърди, че ако се храните като неудачници, мислите като неудачници и следователно губите накрая.

В обобщение, Фойербах вярва, че диетата е основният определящ фактор за мисленето. Но той не е нито лекар, камо ли диетолог. “В дворец мислиш по-различно, отколкото в хижа” – това са следващите му думи, илюстриращи описаната философия.

Тялото ни се променя непрекъснато

Нашето тяло непрекъснато се променя. То замества клетките с ослепителна скорост.

Всеки организъм съдържа около 37 трилиона клетки. Всяка секунда (!) Над 810 000 клетки се сменят. Лигавицата на храносмилателната ни система се възстановява напълно на всеки четири дни. Белодробна тъкан на всеки пет. 10% от скелета се сменят всяка година. Дори сърцето се регенерира, както беше открито съвсем наскоро.

Като цяло всяка сутрин гледате различен човек, защото тялото ви е заменило около 60 милиарда клетки от вчера! Изграждате ги от нулата всеки ден от това, което предоставяте. „Оформяте качеството на клетките му чрез материал като храната, която ядете, и водата, която пиете. Когато ядете висококачествена храна, тялото ви има суровината, с която може да изгради висококачествени протеини, които са молекулярните градивни елементи на клетките. Освен това при консумацията ,тялото ви получава лош материал за изграждане на нови протеини. Когато в храната ви липсват важни хранителни вещества, тялото ви е принудено да прави компромиси, които в крайна сметка могат да нанесат много щети на здравето ви.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ