HomeРецептиЗдравословни и вредни начини да ядете овесените ядки

Здравословни и вредни начини да ядете овесените ядки

Защо към някои от тях трябва да сме особено внимателни?

Досега свързвахме овесената каша преди всичко с изключително здравословна закуска. Факт е, че те не само влияят добре на функционирането на червата ни, но и допринасят за здрав вид на кожата ни. Дали обаче всички овесени ядки имат този ефект? Оказва се, че към някои от тях трябва да сме особено внимателни!

Овесени ядки – свойства

Закуската, състояща се и от овесени ядки , е чудесно предложение, особено през зимата, когато тялото ни се нуждае от повече енергия, за да се затопли. Те са в състояние да ни дадат усещане за ситост за дълго време.

Редица изследвания също така са доказали, че яденето на овесена каша е най-доброто, което можем да направим за здравето на червата. Те съдържат, наред с други неща, полезни бактерии, които поддържат храносмилателната система и се борят със запека например.

Освен това, според изследователите, овесената каша понижава “лошия” холестерол и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Те също така са отличен източник на витамини от група В, витамин Е, както и желязо и калций.

Оказва се обаче, че този продукт има и тъмна страна. Някои овесени ядки могат сериозно да навредят на вашето здраве. Вижте на какво трябва да обърнете внимание, когато избирате този продукт.

Те могат да причинят метеоризъм

Въпреки че споменахме, че овесените ядки са чудесни за храносмилателната ни система, има изключения. Нишестето, глюкозата и фибрите , които съдържат , са среда за размножаване на чревни бактерии. Когато тези вещества се консумират от тях, може да изпитаме мъчителен метеоризъм и чувство на дискомфорт в корема.

Те могат да бъдат примесени с глутен

Това е важна информация, особено за тези, които трябва да са на безглутенова диета. Не забравяйте винаги внимателно да четете етикетите на продуктите. Особено ако страдате от непоносимост към съставка. Обикновено в овесените люспи има следи от глутен, тъй като те често се обработват на същите места като пшеницата, ръжта и ечемика.

Може да съдържа глифозат

Глифозатът се използва при отглеждането на хранителни 

Те могат да бъдат причина за наддаване на тегло

Досега бяхме убедени, че яденето на овесена каша насърчава загубата на тегло, а не напълняването. Каква е истината? За да не натрупате излишни килограми, трябва да избягвате овесена каша с добавена захар. 

Както вече споменахме, овесената каша ни дава усещане за ситост за дълго време. От една страна е много добре, от друга страна е малко объркващо. Това може да ви накара да пропуснете храненията и да нарушите графика си за хранене. Оттук пък лесно може да натрупате килограми. 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ