HomeUncategorizedКой е разорителят на българите - бъдещият норвежки крал?

Кой е разорителят на българите – бъдещият норвежки крал?

Днес ще ви представим историята на разорителят или бичът на българите. Това е един норвежки предводител, останал в историята със своята жестокост. Научете повече за бъдещият норвежки крал Харалд Хардрада и неговата връзка с България.

Кой е Харалд Хардрада – разорителят на българите

Харалд Хардрада е син на норвежки конунг от рода на техния първи крал. Участва в династична борба за власт, но я губи и се налага да бяга извън пределите на родината си. Заради уменията си като боец, застава начело на свой собствен викингски отряд, който бива използва от ромеите в средата на 11 век. От там идва и връзката му с българите. В предишна статия ви писах за слепият български цар – Петър Делян, който е на ръба да освободи България още през 1040 година. Когато бива предаден от Алусиан и ослепен, Петър Делян все пак запазва контрола върху армията си. Тогава срещу него се изправят самият византийски император заедно със своя специален викингски отряд, начено на който е Харалд Хардрада. Това се случва по време на Островската битка през 1041 година.

Островската битка – Слепият цар срещу Разорителят на българите

Въпреки че е сляп, Петър Делян е на ръба да спечели битката. Българите успяват да пробият ромейските линии, въпреки че са много по-малобройни и успяват да обърнат византийските войски в бягство. В момента, който са на ръба на поражението, се намесва Харалд Хардрада. Заедно с неговите закалени викинги, той успява да мобилизира и останали войски и да се справи с атаката на българите. На практика никоя от двете страни не печели битката, но Харард успява да спаси Византия е много тежка загуба, която с голяма вероятност е можело да доведе до Освобождението на страната.

Резултатите от тази битка са в полза на империята, тъй като тя разполага с по-големи резерви и може да се справи с големите загуби, докато при Петър Делян е с ограничени ресурси. При последващите сражения, в скандинавските саги дори е описано, че Харард дори пленява и предава Петър Делян на императора. Дали това е вярно или не – няма как да знаем със сигурност. Това, което знаем с голяма степен на вероятност е, че Харард и неговите варяги(викинги, които са дошли на юг и изток) опустошават българските градове в днешна Македония. Дори разрушават гробницата на цар Самуил в църквата Свети Ахил. Те оставят такъв хаос и разрушения след себе си, че това принуждава българските въстаници да се предадат, за да не бъдат разрушени поголовни всички български градове. Мащабът на тези действия е толкова голям, че на Харард му се дава прякорът разорителят на българите или бичът на българите.

Какво се случва с Харард след българите

Използвайки славата от военните си успехи във Византия, включително и над българите, Харард се връща в родната Норвегия през 1045. Там принуждава местния крал да го направи съвладетел, а по-късно дори след като загива, през 1047 година става и самостоятелен владетел. Води продължителна война с датчаните(цели 15 години) до 1062 година, в която двамата крале взаимно се признават един друг.Неговата кръвожандност не е удовлетворена и той предявява претенции към трона на Англия. Прави десант във Великобритания, първоначално има успехи, но в известната битка при Стамфорд Бридж, англичаните успяват да се справят с норвежците и да убият Харард. Така спрямо разбиранията на викингите, той се преселва във Валхала.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ