HomeЗдраве10 вида глад и как да ги контролираме

10 вида глад и как да ги контролираме

Защо понякога спокойно изяждаме порция и продължаваме с ангажиментите си, а понякога изглежда, че стомахът е безразмерен?

Това е така, защото често бъркаме глада (физиологичната нужда от храна) и апетита (желанието за ядене). Но е важно да се прави разлика между тях, особено ако цели отслабване.

Днес ще ви кажем как да разпознавате различните видове глад и как да ги контролирате.

Истински глад

Истинският глад е най-важният вид глад. Той ни дава сигнали кога да ядем. Истинският глад изпраща сигнали като треперене поради ниска кръвна захар, главоболие, летаргия, къркорене в стомаха. Всичко изглежда просто. Освен че често не ядем, докато гладът не започне, а след това се нахвърляме върху, каквато и да е храна. Така, че винаги носете нещо със себе си, ей така, за лека закуска.

ТВ глад

Какво по-хубаво от любимия ти сериал и пакет чипс? Едно проучване установило, че ангажирането с нещо по време на хранене води до по-голям прием на калории, както по време на конкретно хранене, така и през целия ден. Затова помислете дали не сте гладни, преди да седнете, пред телевизора. И докато гледате, заемете ръцете си с нещо: например плетене.

Глад от скука

“Какво искаш да правиш? Ще отида да видя, какво има в хладилника. Всички ядем от скука. Трябва да се научите да скучаете, а не да се опитвате да запълвате времето си с нещо веднага. Отнасяйте се към скуката като към време за почивка. Помислете за начини, по които може да се отпуснете, места, където можете да се отпуснете, или хора, които може да срещнете. Ако вече ви стана скучно – изберете нещо от този списък.

Яростен глад

Този глад идва, когато нивата на кръвната захар „скачат“, което обърква мислите и увеличава раздразнителността. Струва си да се научите да контролирате този глад. Неотдавнашно проучване на държавния университет в Охайо потвърди факта, че женените хора, които имат ниска кръвна захар, са по-склонни да действат агресивно към своите съпрузи. При такъв глад хапваме нещо сладко, за да се възстановим бързо. Но в името на поддържането на връзката и тънката талия е по-добре да определите дали наистина е глад и да ядете здравословни въглехидрати: например плодове или пълнозърнест хляб.

Следобеден глад

Към три часа следобед започвате да мислите, какво да ядете. Силите постепенно напускат, очаквате с нетърпение края на работния ден. В крайна сметка може вече да сте гладни, ако сте вечеряли, преди няколко часа. Най-доброто нещо, което трябва да направите в този случай е да се подготвите за този момент и да се запасите с храна за закуски на работа. Може да хапвате протеинови блокчета, ядки, плодове, сирене, бисквити или кисело мляко.

Глад от стрес

Когато сме стресирани, ние всъщност не избираме, какво ядем. Предпочитаме да посегнем към кутия шоколадови бонбони, отколкото към кисело мляко. Спрете и помислете как ще е полезна такава закуска? Можете ли с нея да отслабнете с 5 кг или да намалите високото кръвно налягане?

PMS глад

По време на ПМС – няколко дни преди менструация, когато нивата на хормоните се променят – апетитът се увеличава. В тези дни искате да ядете повече. Не е нужно да се измъчвате. Слушайте себе си: ако наистина има признаци на глад, тогава яжте малко повече. След няколко дни тези симптоми ще спрат и всичко ще се върне към нормалното.

Глад в главата

Не се чувствате гладни или уморени, но искате да хапнете нещо. Запитайте се: „Какво искам да заменя с храна?“ Може би отлагате работен проект или просто искате да си вземете почивка?

Очен глад

Този тип глад възниква, когато видим храна. Видяхме чиния с бисквити – защо да не вземем малко от нея, прости нещо, нали? Вече сме изградили автоматичен навик: ядем сладкиши, без да мислим и без да се наслаждаваме на момента. Трябва да решите: или изобщо не приемайте бисквитки, или ги вземете, но ги яжте с удоволствие. Вината често ни кара да ядем бързо, за да изтръпнем, без да сме се докоснали до истинските усещания от нея. Запомнете: една бисквитка не става по-добра, но три като нея, всеки ден стават и това личи, най-вече по талията ви.

“Празничен” глад

Да отидете на вечеря с приятели или семейство по специален повод е хубаво нещо. Няма нищо лошо! Но ако храната е единственият начин за празнуване, тогава това е лошо. Искате да прекарате време с приятели? Планирайте съвместна разходка. Отпразнувайте рождения ден на сестра си като отидете на маникюр например.

 

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ