HomeЗдраве6 начина да се предпазите от кърлеж

6 начина да се предпазите от кърлеж

Лесни трикове, които ще Ви помогнат в борбата с кърлежите

Кърлежите са дребни и почти незабележими вредители, които могат да ви създадат огромни главоболия. Те пренасят животозастрашаващи зарази, които да ви предадат, ако останат достатъчно дълго време върху кожата. Разбира се, най-добрият вариант да се предпазите е да не допускате кърлежите да се докоснат до вас. Трудно ще ги забележите в нормални условия, но въпреки това има няколко хитри начина, с които да ограничите значително риска от ухапване от кърлеж.

Стойте далеч от неотъпкани пътеки

Кърлежите обичат да стоят прикрити в по-гъсти и недокоснати райони. Затова, когато се разхождате на открито – ходете по отъпканите пътеки и избягвайте да преминавате през неотъпкани места, тъй като вероятността там да хванете кърлеж е голяма.

Носете светли дрехи

Както знаете кърлежите са миниатюрни създания, които трудно ще забележите, че са се впили в кожата ви. За да ви бъде по-лесно да откриете кърлежа преди да ви е ухапал, е хубаво да носите светли дрехи, когато сте на разходка.

Пазете главата си

Макар, че е рядкост, кърлежът може да ви ухапе по главата. Затова е много важно да я предпазите, като един от вариантите за това е да използвате специфичен репелент върху кожата и дори лицето, ако се намирате сред дивата природа. В случай, че кърлежът се впие в окосмената част по главата ви, то може да отнеме доста дълго време, докато успеете да го забележите и да усетите какво се случва всъщност.

Винаги ходете с чорапи над панталоните

Най-лесният начин кърлежът да достигне до вас, е като се вмъкне под панталона. Затова, когато ходите в планината или на разходка сред природата, винаги го правете с високи чорапи и дълги панталони, които да застъпите. По този начин ще направите краката по-труднодостъпна зона за кърлежите. За допълнително спокойствие и защита може да напръскате дрехите си с репелент.

Разгледайте тялото си след като приключите с разходката

Проверката е висша форма на доверие, както гласи стара народна мъдрост. Кърлежите обичат да се впиват с кожните гънки и влажните зони на тялото. Затова, след като приключите с разходката в природата, отделете колкото е нужно, за да проверите потенциалните зони на тялото, които могат да бъдат засегнати от кърлежите. Това са най-често тъмните участъци по тялото – слабините, подмишниците, врата, косата, около пъпа, зад коленете.

Вземете си душ

Може да направите проверката на тялото си под душата. По този начин не само, че ще се убедите, че по тялото ви няма кърлежи, но след като се изкъпете ще сте напълно сигурни, че дори да сте пропуснали да огледате добре някоя част от тялото, кърлежът ще попадне в канала под струята на водата. Докато си взимате душ след разходката в природата – изтъркайте силно и добре всички кожни гънки по тялото си.

В случай, че забележите кърлеж – потърсете медицинска помощ за неговото безопасно отстраняване!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ