HomeЗдравеНеволни грешки, които влошават пърхота

Неволни грешки, които влошават пърхота

Често допускаме неволни грешки, които обострят състоянието на пърхота, но какви са те?

Пърхотът можете да създаде сериозен дискомфорт, който се характеризира със силен сърбеж и зачервяване. Към това трябва да добавим и неприятното впечатление, който белите снежинки по раменете остават в околните. Страдащите от пърхот трябва да бъдат много внимателни по какъв начин го третират, защото могат да го раздразнят и влошат. Често допускаме неволни грешки, които обострят състоянието на пърхота, но какви са те?

Не миете косата си правилно и достатъчно често

Основното ви оръжие в борбата с пърхота е шампоана. Изберете правилния за вашата коса и го използвайте спрямо инструкциите на опаковката или инструкциите, които ви е предписал дерматолог. Именно недостатъчното миене на косата е една от основните грешки, които допускаме. Пърхотът се влияе до голяма степен от хигиената на скалпа и затова е от голямо значение да го поддържаме чист и да премахнем мъртвите клетки, натрупаните масла и мръсотия по кожата на главата. Измиване на косата с подходящ шампоан в рамките на 2 до 4 пъти седмично е напълно достатъчно.

Гореща вода

Ако сте любител на горещите душове, то избягвайте да измивате главата си с прекалено топла вода. Тя влошава пърхота, тъй като пресушава кожата, което от своя страна обостря сърбежа и лющенето.

Прекалено грубо измивате скалпа си

Избягвайте да оказвате по-голям натиск от необходимото, когато измивате главата си с шампоан. Мнозина имат навика да търкат прекалено агресивно скалпа си, което до голяма степен влошава състоянието на кожата и предизвиква раздразнение. Когато миете косата си – леко масажирайте и втривайте шампоана с пръсти в продължение на минутка-две и оставете шампоана да подейства според инструкциите.

Не сушете косата си на най-висока степен

Избягвайте да сушите косата си на най-високата степен на сешоара. Прекалено горещата струя не само, че ще влоши състоянието на пърхота, тъй като изсушава кожата, но и ще съсипе косата ви. Отделете необходимото време за сушене и използвайте сешоара на умерена струя.

Внимавайте каква козметика за коса използвате

Често се оказва, че състоянието на пърхота може да се е влошило от използването на друга козметика за коса, която използваме в ежедневието си. Някои от съставките на продуктите за коса могат да причинят сърбеж, лющене и зачервяване. Затова винаги четете какви са съставките на опаковките на продуктите за коса, които използвате и внимавайте за прекалено агресивни съставки като сулфати, парабени и катрани! Някои от тях може да предизвикат не само зачервяване на скалпа, но и животозастрашаващи алергични реакции!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ