HomeИнтересноПолезно7 причини да пиете лимонова вода през лятото

7 причини да пиете лимонова вода през лятото

Неслучайно водата с лимон е любима напитка на мнозина.

Водата с лимон може да бъде страхотен източник да избягате за кратко от летните жеги. Освен, че ще утоли жаждата, тя ще ни помогне да се предпазим от дехидратация и да задържим важните течности в организма си. Неслучайно водата с лимон е любима напитка на мнозина. Тя крие много здравословни ползи за организма и го предпазва от редица заболявания. Честно казано няма точни указания за консумирането на вода с лимон. Някои я пият сутрин на гладно, други преди лягане. Истината е, че може да пиете колкото искате лимонова вода и няма препоръчителна доза, която да не надвишавате.

Лимоновата вода ще ви предпази от дехидратация

Заменете вредните сокове и газирани напитки с лимонова вода. За разлика от тях, лимоновата вода не съдържа никакви добавени консерванти и оцветители. Тя спомага за задържането на течностите в тялото през горещите летни месеци, което ще намали риска от дехидратиране.

Помага в борбата с килограмите

Диетолозите препоръчват да се пие по 1 чаша вода с лимон сутрин на гладно. Всеизвестни са детоксикиращите свойства на лимона, който в допълнение ще засили метаболизма и ще ускори изгарянето на мазнините.

Държи нивата на кръвната захар по контрол

В изследване публикувано в European Journal of Nutrition е доказано, че редовният прием на вода с лимон ще подобри значително гликемичния отговор на клетките. Нивата на кръвна захар на участниците в изследването, които са приемали редовно вода или чай с лимон са били значително по-добри сравнение с тези на останалите.

Подобрява храносмилането

Данни от изследване публикувано в International Journal of Food Sciences and Nutrition показват, че цитрусовите плодове могат да стимулират храносмилането и подобрят усвояването на хранителните вещества. Според учените от Кливланд провели изследването, високата концентрация на киселини в цитрусовите плодове спомагат за разграждането на хранителните вещества и тяхното усвояване.

Забавя стареенето

Лимоните се славят като един от най-мощните антиоксиданти. Това се дължи на високото съдържание на витамин C и лимонова киселина. Именно те предпазват от ранна поява на бръчки, защото спомагат за по-доброто усвояване на колагена от организма и кожата.

По-добър имунитет

Всеизвестен факт е, че водата с лимон повишава имунната система. Това се дължи на високото съдържание на витамин C, който подпомага и участва активно в процесите по образуване и делене на клетките. Редовното консумиране на вода с лимон ще ускори заздравителните процеси в тялото и ще подобри защитните нива на имунната система.

Подобрява сърдечносъдовата система

Антиоксидантите в лимоновата вода спомагат за правилната работа на сърдечносъдовата система. Те намаляват възпаленията и контролират нивата на лошия холестерол, който както знаете е един от основните виновници, когато става дума за заболявания свързани със сърдечносъдовата система. Също така трябва да отбележим, че антиоксидантите в комбинация с високото съдържание на витамин C в лимоновата вода се борят успешно с оксидативния стрес, който се свързва с редица сърдечносъдови и други заболявания.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ