HomeЗдравеБолки в ставите? Избягвайте тези храни

Болки в ставите? Избягвайте тези храни

Разберете кои са храните , които трябва задължително да избягвате

Хроничните болки в ставите могат да бъдат облекчавани чрез повече движение, хранителни добавки, медикаменти и чрез избягване на определени храни. Най-често острите болки в ставите се появяват при студено време и могат да бъдат съпътствани с подуване и зачервяване. 

Движението е най-добрата рецепта при болки в ставите. Също така не бива да подценявате и хубавото разтягане преди тренировка, което ще допринесе за подобряване на мобилността на ставите. Освен това може да определите приемът на определени храни и напитки, които могат да засилят болките в ставите.

Сол

Намалете до минимум солта в живота си, ако имате проблеми със ставите. Солта редуцира калция в тялото и освен това води до задържане на течности, от което пък да се стигне до подуване на тъканите, а това от своя страна ще предизвика болки в ставите.

Намалете приема на захар

Захарта също е враг на ставите и може да предизвика възпаления. Повишаването на кръвната захар влошава състоянието при ревматоиден артрит. Затова ограничете до минимум всички храни и напитки с високо съдържание на захар.

Червено месо

Червените меса са богати на наситени мазнини, които предизвикват възпалителни процеси в организма и могат да причинят интензивна болка и скованост в ставите.

Глутен

По принцип е желателно да избягвате храни с глутен под каквато и да била форма. Най-внимателни трябва да бъдат хората страдащи от алергия към глутена, тъй като може да предизвикат възпаления в тялото, следователно този процес да увеличи болката в ставите.

Алкохол

Приемът на алкохол влошава състоянието при артрит. След тежка вечер може да почувствате остри болки в гръбнака и ставите, а прекомерната употреба на алкохол увеличава риска от остеортрит. Алкохолът ускорява износването на ставите, тъй като се нарушава обмена на вещества в тялото. Хрущяла намалява и оголените кости се трият една в друга.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ