HomeЗдравеЕмоционално хранене - Как да спра?

Емоционално хранене – Как да спра?

Ако ядете дори, когато не сте гладни, това е емоционално преяждане.

Съществуват няколко варианта за емоционално преяждане.

Първият е външен

Това е, когато човек е в абсолютно нормално психическо, емоционално, физиологично състояние. Не изпитва много стрес. Той обаче не може да мине спокойно покрай храната. Особено ако е много вкусно. Този вариант се среща често и е публично достояние.

Яж – не искам

Това е мястото, където пълните стомаха си. Такова преяждане може да бъде реакция на външни стимули – изобилие на трапезата по време на празника, изкусително апетитна реклама и др.

Външното преяждане е друг начин да отложите ужасно нелюбимо нещо или някаква работа за по-късно. Например, трябва да напишете и подадете отчет, но няма и най-малкото желание да изпълнявате такава досадна задача, така че … Така, че защо да не пиете отново чай с вкусни кифлички? И тогава … пиете отново, но вече кафе и торта, и така до момента, в който просто няма къде да отложите работата. Всеки има своите нелюбими неща за вършене и много от нас използват храната, за да прекарат времето до ограничаващия момент.

Между другото, мъжете са по-склонни към този вид преяждане. И не изисква много психологическа работа. В този вариант е важно просто да промените навика да дърпате всички маси или да прекарвате времето си с помощта на сладкиши и кафе.

  • Външното преяждане е друг начин да отложите ужасно нелюбимо нещо или някаква работа за по-късно.

Изяждане на емоции

Вторият вариант за преяждане е директно емоционален. Той съществува по-често при жените. Тук историята е много по-сложна, защото храната не е просто храна и удоволствие, тя е начин да изживееш собствените си емоции.

Нашите родители често поставяха табу на различни чувства и усещания. Защо, много все още продължават да налагат забрани. Има прилични и добри емоции, има и лоши. Е, например, гняв, раздразнение, гняв, безпокойство, страх. Какво правим с тях? Като правило или се опитваме по всякакъв начин да потиснем или да преодолеем. Уви, напълно неефективно.

Невъзможно е да се борите със себе си и да се опитате да потиснете добре работещия фонтан от емоции. Освен това всички споменати усещания са много силни по природа. Те трябва да живеят и да си тръгнат. Храната се превръща в начин да преживеете негативните емоции, да потиснете или да отвлечете вниманието от досадни смущаващи мисли, собствените си страхове.

  • Защо повечето от нас използват храната като начин за решаване на емоционални проблеми?

Първо, храната е нещо, с което изграждаме отношения буквално от раждането си. Винаги е достъпна и разбираема. И второ, това е допълнителен източник на серотонин и допамин – хормоните, от които до голяма степен зависи чувството ни за щастие.

Емоционалното хранене може да бъде ситуативно – когато човек изпадне в определени трудни обстоятелства или го сполети скръб. Или да придружава човек постоянно – когато дълбоко неразрешени психологически проблеми са скрити дълбоко вътре, причинявайки същите трудни емоции или тежка тревожност, страх.

  • Храната не е просто храна и удоволствие, тя е начин да изживеете собствените си емоции.

Относно послевкуса…

В допълнение към факта, че емоционалното преяждане води до набор от допълнителни килограми, то също оставя не много приятен послевкус под формата на чувство за вина. И така изглежда, че в процеса на заглушаване, например, гняв, негодувание, идва някакво облекчение, но не за дълго. В края на краищата, заедно с тежестта в стомаха, идва „вътрешният прокурор“, който обвинява в липса на воля, слабост на характера и неоправдана лакомия. Чувството за вина винаги е потискащо и добавя мрак към съзнанието. Какво правим с негативните емоции? Точно така, ядем ги. И се оказва – порочен кръг.

Как да спрем емоционалното хранене?

За да излезете от този порочен кръг, трябва най-накрая да спрете да се страхувате от собствените си емоции и състояния на ума. Трябва да се научите да гледате на вътрешния си свят малко по-различно. Спрете да оценявате чувствата си като добри или лоши. Всяка емоция ни казва нещо. Може да се каже, че това е начин да общуваме вътрешното си аз със съзнанието.

Изпитвайки не много приятни емоции, не е нужно веднага да ги потискате и изтласквате далеч, далеч. По-добре започнете да говорите веднага. Задайте си въпроси, които ще ви помогнат да определите причината за възникването им. Разберете, приемете, живейте. Това е единственият начин да се отървете от емоционалното хранене и това е единственият начин да останете здрави.

За съжаление, толкова сме свикнали да заглушаваме емоциите в себе си, че дори не винаги сме в състояние да ги идентифицираме. Когнитивната и диалектико-поведенческата терапия ще ви помогнат да се справите със собствените си чувства и да разрешите проблемите на емоционалното преяждане. Те се считат за най-ефективни по въпроси, свързани с хранителни разстройства.

Опитайте се да се контролирате и да се научите сами как да се справите с емоционалното преяждане у дома.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ