HomeЗдравеЕто защо побелява косата

Ето защо побелява косата

Разберете каква е причината за този феномен.

За много хора побеляването на косата е символ на неудобство и ниско самочувствие, особено ако се случи преди определена възраст. Когато първите бели коси се появят, възниква и въпросът дали да ги оставим или прикрием. За много хора това си е предизвикателство. Ако сте мъж, то дори могат да ви обвинят, че сте станали по-суетен от нежния пол.

Цветът на косата се определя при всеки човек индивидуално. Той зависи от естествения пигмент – меланин. Произвежда се от две аминокиселини тирозин и фенилаланин, които образуват специализирана група от клетки, известни като меланоцити, които участват в процеса меланогенеза.

Кои са най-добрите подсладители при кето диета?

Мелноцитите са отговорни за цвета на косата и се намира в луковиците на космените фоликули. Разделени са в две основни групи феомеланин и еумеланин. Феомеланинът създава черните и тъмно-кафяви нюанси, а еумеланинът се грижи за нюансите от червеникаво до златно русо. Съотношението им определя цвета на косата при всеки човек. С напредването на възрастта обаче тялото спира да ги произвежда. Дефицитът на меланин променя структурата на косъма и той започва да побелява.

Причини за побеляване на косата

Най-общо можем да разделим причините на вътрешни и външни. Вътрешните са свързани с гените, които сме наследили, диети или пък силни медикаменти, които сме спазвали. Външните фактори са алкохол, тютюнопушене и стрес.

Какво е шумово замърсяване и как влияе на човешкото здраве?

Силният стрес може да бъде причина за побеляването на косата. До това заключение са стигнали учени от медицинския център Ървинг към Колумбийския университет. В изследването са участвали 14 доброволци – 7 жени и 7 мъже на средна възраст от 35 години. Промяната на косминте не се забелязва с просто око, а със специален скенер с висока резолюция. Доброволците редовно описвали стресовите ситуации, на които са подложени в дневник. Учените установили, че стресът води до промени в митохондриите, които са наричани енергиен резервоар на всяка човешка клетка. Те водят до промени в структурата на косата и оттам и побеляването.

Наблюдават се и необичайни промени. Едни участници успяват да възвърнат първоначалния си цвят на косата с намаляването на стреса. Това обаче е строго индивидуално и не при всеки би се получило.

Най-странните имена на хора в България

Например, няма как човек на 70 години, който има достатъчно бели коси, да възвърне предишния си цвят. Същото се отнася и за прекалено младите хора. Например, дете, което е на 10 години, не би побеляло преждевременно при силен стрес.

С намаляването на стреса, можете да намалите скоростта на побеляване. Ако обаче искате да се отървете от белите коси, то изберете качествена боя за коса. Тя ще придаде плътност и блясък, а и ще ви направи по-уверени. На пазара вече има и бои за коси за мъже, така че можете да се възползвате и от тях.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ