HomeЗдравеХранене за здрав имунитет: Ето 5 съвета, които ще ви помогнат

Хранене за здрав имунитет: Ето 5 съвета, които ще ви помогнат

Въпреки че години наред сме пренебрегвали хранителната пирамида, всички сме осъзнали значението на здравословното и добре балансирано хранене. Здравословното, балансирано хранене е полезно за имунната система, освен това че ви помага да отслабнете и да се чувствате по-добре. Когато сезоните се сменят, телата ни са изложени на допълнително количество стрес. В този случай е изключително важно да се погрижите за здравето на имунната си система. Ето как да го направите в 5 лесни стъпки. 

1. Добавете цветни зеленчуци и плодове към диетата си

Включвайте поне три цвята във всяко хранене, като избирате храни с наситени пигменти. Естествените пигменти, открити в различни плодове, зеленчуци и други храни на растителна основа, са източник на фитохимикали, които са вещества, произведени от растенията. Фитохимикалите са антиоксиданти с имунорегулиращи свойства, които могат да подобрят реакцията на имунната ви система.

2. Добавете пробиотични храни към диетата си

Съществува силна връзка между чревния ви микробиом и развитието и съзряването на имунната система. Един от най-добрите начини да подкрепите имунната си система и чревния микробиом е като консумирате ферментирали храни като кефир, кисело зеле и кимчи. Във ферментиралите храни присъстват живи микроорганизми; най-разпространените източници са lactobacillus и bifidobacterium. Редовната консумация на тези храни може да балансира чревната ви флора, което ще засили имунния отговор на организма ви.

3. Добавете здравословни мазнини към диетата си

Популяризирането на здравословните мазнини като естествени средства за повишаване на имунитета е широко разпространено. Омега-3 мастните киселини се съдържат в храни като зехтин, ядки, семена от чиа, мазна риба като сьомга, авокадо и др. Здравословните мазнини се борят с възпаленията, понижават холестерола, поддържат стабилно кръвно налягане и подпомагат здравето на сърцето. Омега-3 мастните киселини са вид незаменими мастни киселини, за които е доказано, че намаляват възпалението и подпомагат имунната система.

4. Добавете протеини към диетата си 

Телата ни са изградени от протеини, които трябва да се консумират в правилните количества и във висококачествени форми. Когато консумирате протеин, храносмилателната ви система го разделя на по-малки аминокиселини. След това те се пренасят в цялото ви тяло и се разграждат допълнително от ензими и кофактори, за да могат да изпълняват различните си функции. Диетата с високо съдържание на протеини може да укрепи имунната система и да подпомогне възстановяването на увредените телесни тъкани. Увеличете количеството на протеините в диетата си, като консумирате повече риба, месо, соя, леща, бобови растения, фъстъци, мляко, кисело мляко и сирене. На всяко хранене трябва да има една порция протеини.

5. Пийте достатъчно количество вода

Водата допринася за производството на лимфа, която транспортира белите кръвни клетки и други клетки на имунната система в цялото тяло. Краставиците, динята и целината са само няколко примера за храни, които са с високо съдържание на вода. Ако имате проблеми с пиенето на обикновена вода, опитайте чаша зелен чай с лимон, диня, краставица или вода с мента, за да получите имуноподсилваща напитка. Консумацията на достатъчно вода и електролити като натрий, калий и хлорид помага за контролиране на телесната температура.

Здравословното хранене не може да бъде заменено от хранителни добавки. Здравословното, балансирано хранене е от съществено значение за укрепване на имунната система и предотвратяване на заболявания. Изключително важно е да се наблегне на адекватността и разнообразието в диетата, за да се гарантира, че имунната ви система получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно.

Здравата имунна система зависи не само от храните, които консумираме, но и от съня, от който тялото ни се нуждае всеки ден, и от контрола върху потенциалния стрес в ежедневието ни. Почивката позволява на тялото ни да функционира и подпомага развитието и управлението на хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и депресия. Всяка нощ възрастните се нуждаят от поне 7 часа сън.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ