HomeЗдраве10 ползи за здравето, които ви носи ЧЕРНИЯТ ШОКОЛАД

10 ползи за здравето, които ви носи ЧЕРНИЯТ ШОКОЛАД

Нека си признаем, че шоколадът винаги е бил една от най-харесваните храни. Независимо от това как го харесвате – като голямо блокче бонбони, чаша горещ шоколад или като вкусна шоколадова торта, шоколадът със сигурност носи радост. Когато става въпрос за тъмен шоколад, хората винаги са се питали дали той е полезен за здравето. Редица изследвания показват, че непреработеният горчиво-сладък шоколад всъщност е много хранителен и има редица ползи за здравето. Нека разгледаме десетте най-големи научно подкрепени ползи от черния шоколад.

1. Тъмният шоколад помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Макар да звучи малко невероятно, основаните на доказателства изследвания показват, че умерената консумация на по-тъмен шоколад действително помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. В световен мащаб сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и само една хапка полусладък шоколад на ден всъщност може да помогне за превенцията. Богатият на какао шоколад съдържа флавоноиди, които се срещат и в някои плодове и зеленчуци. Тези флавоноиди помагат за регулиране на нивата на холестерола и кръвното налягане, което от своя страна спомага за превенцията на свързаните със сърцето – сърдечносъдови заболявания.

2. Тъмният шоколад действа за понижаване на кръвното налягане.

Изследване, проведено от Харвард, доказва връзката между кръвното налягане и какаото. В него се посочва, че по-тъмният шоколад, който съдържа около 50-70% какао, действително е способен да намали кръвното налягане. С високото си съдържание на флавоноиди тъмните шоколади също така действат стимулиращо на ендотела, който е деликатната мембрана вътре в сърцето и кръвоносните съдове, спомагаща за регулирането на кръвното налягане.

3. Тъмният шоколад се бори с увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Полусладките шоколади са богати на флавоноиди, които са антиоксиданти. С други думи, тъмните шоколади са богати на антиоксиданти. Антиоксидантите имат способността да се борят със свободните радикали, като по този начин предотвратяват увреждането на клетките или тъканите от свободните радикали. Тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, които помагат и за предотвратяване и лечение на хронични заболявания като рак и Алцхаймер. Освен това те имат противовъзпалителни свойства, които подпомагат предотвратяването и намаляването на всякакви възпаления на кръвоносните съдове.  

4. Тъмният шоколад може потенциално да лекува депресията и нейните симптоми.

Дори само мисълта, че хапвате парче шоколад може веднага да ви направи щастливи. Но освен удоволствието, което носи яденето на шоколад, той всъщност има силата да намали рисковете, свързани с депресията. Така че, ако сте се чудили дали тъмният шоколад е полезен за вас, ще се зарадвате да научите, че проучвания са показали, че консумацията на около 24 грама шоколад всеки ден може да действа също толкова добре, колкото и антидепресантите. Това е така, защото тъмният шоколад е богат на флавоноиди, а флавоноидите са известни с това, че ефективно повишават настроението, доставят енергия и задействат допамина. Проучване на Националното изследване на здравето и храненето посочва, че консумирането на умерени количества шоколад дневно може дори да намали признаците и симптомите на клинична депресия. 

5. Тъмният шоколад може да помогне за предотвратяване на диабет.

Може да звучи изненадващо, но неподсладеният шоколад, богат на какао, действително действа за предотвратяване на диабета. По-тъмният шоколад е богат на полифеноли, които са пълни с антиоксидантни свойства и работят за изграждането на значителна инсулинова резистентност. Ето защо шоколадите, които са тъмни, имат способността да контролират нивата на кръвната захар и помагат в управлението на превенцията на диабет тип 2. Всъщност проучванията показват, че хората, които консумират тъмни шоколади в умерени количества, е по-малко вероятно да страдат от диабет.

6. Тъмните шоколади предпазват кожата от всякакво увреждане от слънцето.

Наред с освобождаването на много хормони на щастието, шоколадите, които са тъмни, са способни да поддържат кожата ни щастлива. Тъмните шоколади са пълни с хранителни вещества и минерали като витамини А, В1, С, D и Е, както и с желязо, калций, мед, магнезий, манган, селен и цинк. Наред с това тъмният шоколад е богат на антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и успокояват зачервяванията и петната. Освен това шоколадът увеличава производството на колаген и е зареден с противовъзпалителни свойства, които ефективно лекуват всяко раздразнение на кожата.

7. Известно е, че черният шоколад подобрява когнитивните функции и предотвратява загубата на памет

Известно е, че по-тъмните шоколади, които са богати на какао, действат благоприятно на мозъка. Проучванията показват, че тъмните шоколади стимулират чувството на удоволствие, както и на радост, което от своя страна работи за подобряване на настроението, облекчаване на стреса и повишаване на производителността. Друго проучване доказва, че консумацията на шоколад, богат на какао, има пряка връзка с подобряването на паметта, познавателните способности и настроението. Всъщност се твърди, че тъмните шоколади имат изключително благоприятно въздействие върху съдовата система. Постоянната, но умерена консумация на по-тъмен шоколад действително може да подобри кръвообращението в тялото и мозъка. Това предполага, че тъмният шоколад има и неврозащитни свойства, които могат да предотвратят когнитивни заболявания като Алцхаймер и деменция.

8. По-тъмният шоколад може потенциално да стимулира цялостната имунна система.

Тъмните шоколади са пълни с флавоноли, за които е известно, че подсилват и захранват имунната система. Това е така, защото тъмните шоколади са богати на антиоксиданти, което означава, че те работят в борбата със свободните радикали и които помагат за защитата и превенцията на няколко често срещани заболявания.

9. Тъмните шоколади работят за поддържане на интензивността на тренировките и повишават спортните постижения.

По-тъмните шоколади са пълни с епикатехин, който активно работи за увеличаване на производството на азотен оксид в кръвта. Това от своя страна засилва кръвообращението и всъщност намалява количеството кислород, което спортистът използва. По този начин се увеличава издръжливостта и се повишава ефективността. Освен това помага за поддържането на интензивността на тренировката за продължителен период от време.

10. Черният шоколад е полезен за вас по време на отслабване

Ако сте се чудили дали черният шоколад е полезен за вас по време на отслабване, трябва да се радвате, защото консумацията на неподсладен и най-малко преработен черен шоколад, действително може да ви помогне да отслабнете. Тъмният шоколад доставя на тялото ни мононенаситени мастни киселини, които ефективно действат за стимулиране на метаболизма и помагат за бързото изгаряне на калориите. Освен това, ако успеете да хапнете около 20 минути преди хранене, той всъщност действа ограничаващо на апетита. Всъщност е известно също, че намалява и облекчава болката, поради което насърчава тренировките.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ