HomeЗдравеКак да се справим с обърнатия косъм

Как да се справим с обърнатия косъм

Всичко, което трябва да знаете по темата

Защо се появяват врастнали косми?

При използване на восък за епилация или епилатор, фоликулът се издърпва със сила, което причинява голям стрес за кожата. Тези методи са много агресивни и болезнени, а тялото отговаря със стрес и възпаление на зоната. Това подуване на фоликулите обикновено преминава от само себе си за ден или два. Понякога бактериите могат да попаднат във фоликулите, причинявайки зачервяване и подутини, които са пълни с течност.
Нанасянето на масла или лосиони е често срещана грешка след епилация. Маслената текстура запушва порите, което води до възпаление.

Как изглежда обърнат косъм върху кожата?

Всъщност обърнатият косъм е следствие от неправилна депилация, след която косъмът расте не вертикално, а хоризонтално, т.е. под кожата. Много често това явление е придружено от гнойно възпаление. Освен че не е естетически приятно, предизвиква и доста неприятни усещания.

Как да избегнем появата на обърнат косъм?

Започнете с топла вана или душ преди процедурата на епилация, така ще подготвите кожата. Използвайте скраб, за да премахнете мъртвите кожни клетки. След епилация използвайте специални лосиони с охлаждащ ефект и действие против врастнали косми.

Ако вече имате обърнат косъм

Бъдете внимателни и старателно дезинфекцирайте кожата и инструментите. Използвайте игла и пинсета. Издърпайте рязко косъма. Отново дезинфекцирайте мястото.
Ако косъмът е разположен върху повърхността на кожата, използвайте скраб и изтъркайте добре кожата под душа. Това може да ви помогне и косъмът да се появи над повърхността на кожата.

Как да се отървете от обърнат косъм в бикини зоната у дома?

Врастналите косми в бикини зоната са често срещани и създават естетически дискомфорт, особено ако трябва да бъдете на плаж. Врастналите косми обикновено изчезват без лечение. Но има няколко начина, които ще ви помогнат да се справите с проблема.
Пригответе тънка игла и пинсета. Третирайте ги с алкохолен разтвор или стерилизатор за инструменти. Преди започване на манипулацията стерилните инструменти трябва да се третират отново с алкохолен разтвор.
Вземете топъл душ или вана, за да отворите порите и омекотите кожата. Дезинфекцирайте мястото. С помощта на игла намерете върха на косъма и издърпайте. С помощта на пинсети дръпнете рязко. Отново дезинфекцирайте кожата.

Ако забележите, че подутината продължава да расте, трябва да посетите лекар.

За да избегнете повторна поява на обърнат косъм

Винаги се епилирайте след топла баня. Използвайте скраб, с който да премахнете мъртвите кожни клетки, а след епилацията нанесете специален продукт, а не обикновен лосион, с който да запушите порите.
Ако използвате самобръсначка, комбинирайте с гел или пяна за бръснене. Не плъзгайте острието само върху мокра кожа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ