HomeЗдравеКакво да ядем за по-чиста кожа и против акне

Какво да ядем за по-чиста кожа и против акне

Ние сме това, с което се храним и това засяга най-вече здравето на кожата ни.

Преди да прибегнете до скъпи процедури и козметични продукти против акне, помислете добре върху хранителния си режим. Ние сме това, с което се храним и това засяга най-вече здравето на кожата ни. Прекаляването с нездравословната храна може да се отрази негативно и да бъде основен виновник за пъпките по лицето. 

Качествената храна може да ни помогне да контролираме нежеланите промени в кожата. Изключете определени храни от режима си и много скоро ще забележите резултатите! Съществуват редица хранителни режими, които бихте могли да приложите в борбата с акнето. Те ще ви помогнат да се ориентирате в това коя храна влияе негативно върху кожата ви и да избягвате нейното консумиране.

Консумирайте храни с нисък гликемичен индекс

Проучване публикувано в dermatologytimes разкрива, че ако заложите в диетата си основно храни с нисък гликемичен индекс, ще повлияете положително на акнето и много скоро ще забележите подобрение. При тяхната консумация не се увеличават нивата на кръвната захар.

Те ще намалят индекса на свободния андроген, който сред основните причини за поява на акне. Ето част от храните, които са с нисък гликемичен индекс: овесени ядки, черен хляб, кафяв ориз, сладки картофи, броколи, гъби, домати и ред други. 

Заложете на храни богати на антиоксиданти

Липсата на достатъчно антиоксиданти в клетките може да е сред причините за появата на акне. Затова може да пробвате диетата с храни, които са богати на антиоксиданти и да заредите нивата в клетките. За целта добавете към менюто си повече плодове и зеленчуци като червена боровинка, къпини, боровинки, зелен чай, броколи и т.н. 

Ограничете млечните продукти

Мазнините в млечните продукти могат да окажат неблагоприятно влияние върху кожата. 

Макар да са полезни, някои типове млечни продукти могат да предизвикат хормонален дисбаланс, от който да се влоши акнето. Затова помислете за ограничаване на млечните продукти за 15-20 дни и вижте дали ще има промяна в състоянието ви. 

Ако сте свикнали да започвате деня си с чаша мляко или да пиете преди лягане – помислете за негова алтернатива. Като например бадемово, оризово или соево мляко.

Откажете се от шоколада

Шоколадът действа пагубно при акне и дори може да задълбочи проблема. Проучване публикувано в Pubmed споделя, че какаото може да влоши състоянието. Всъщност основната причина се крие в захарта и други неблагоприятни съставки, които ще откриете в състава на някои шоколади. Добрата новина в случая е, че шоколадът в чистата му форма не влошава симптомите на акне. Така, че може спокойно да си хапвате черен шоколад.

Преди да се откажете от шоколада, направете си един експеримент. В продължение на седмица-две не консумирайте нищо с шоколад и ако акнето видимо започне да намалява – пернаментно го ограничете.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ