HomeЗдравеКога е по-добре да тренирате - сутрин или вечер?

Кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер?

Разбира се, има известни предимства и недостатъци на тренировките сутрин и вечер, на които ще обърнем внимание в следващите няколко реда.

Спортът трябва да присъстват под една или друга форма в живота ви. Когато става дума за фитнес, честно казано няма кой знае каква разлика между това дали ще тренирате сутрин или вечер. До голяма степен зависи от вашите ангажименти и желания. Няма да постигнете по-добри резултати, ако тренирате вечер или сутрин. Качествената тренировка зависи само и единствено от вас.

Разбира се, има известни предимства и недостатъци на тренировките сутрин и вечер, на които ще обърнем внимание в следващите няколко реда.

Какво печелим и губим от тренировките сутрин

Ще бъдете по-постоянни

Сутрешната тренировка не само ще ви зареди с енергия през деня, но и ще ви направи по-фокусирани върху целите ви в спортен план. Шансът да загубите мотивация е по-малък. Погледнете от тази гледна точка. Имали сте тежък ден на работа, а тепърва трябва да отидете на тренировка във фитнес залата. Освен това през деня могат да изскочат редица непредвидени събития, които да провалят вечерната ви тренировка. Сутрешната тренировка не ви ангажира в края на деня, когато се чувствате изморени и спокойно бихте могли да излезете с приятели, без угризението, че днес сте кръшнали от залата!

Подобрява концентрацията

Сутрешното бягане например ще ви тонизира и зареди с енергия през целия ден. Неминуемо това ще подобри фокуса и концентрацията ви през останалата част от него. 

Стимулира отслабването и не пречи на съня

Тренировката сутрин ще забърза метаболизма ви и той ще гори повече калории през целия ден. Разбира се, резултатите зависят най-вече от правилния хранителен режим. Например, ако си поръчате дюнер XL след тренировка, то е възможно дори да качите някой килограм, вместо да отслабнете. За разлика от вечерните тренировки, сутрешните не могат да повлияят на съня ви. Тренировките малко преди времето за сън могат да ви попречат да заспите, тъй като тялото ви ще се енергизира и тонизира, тъй като адреналина и кортизола в кръвта ви се е увеличил.

Като недостатък на сутрешните тренировки е това, че може да не сме отпочинали достатъчно и да нямаме сили да изпълним на пълни обороти тренировката си. Натовареното ежедневие в комбинация с недоспиването може да окаже пагубно влияние върху спортните ви цели. Също така е трудно да запазиш мотивация и деня ти да започва със сутрешен джогинг.

Какво печелим и губим от вечерните тренировки

Липса на умора

Шансът да чувстваме умора или липса на сила при вечерните тренировки е малък, тъй като ще сме набавили по-голяма част от хранителните вещества през деня. Те ще ни дадат нужната енергия и сила, за да направим качествена тренировка. Силовите тренировки рано сутрин са почти невъзможни.

Имам повече време за трениране

Вечерните тренировки ни позволяват да направим по-добри и по-дълги занимания, тъй като вече сме си свършили работата през деня и можем да се отдадем изцяло на спорт. 

Повече социални контакти

Неслучайно между 17:00-20:00 е обявен за час-пик във фитнес залите. Много хора отиват веднага след работа във фитнес залата и шансът да имате компания за тренировка е много по-голям, отколкото, ако отидете на джогинг при изгрев слънце. 

Основният недостатък на вечерната тренировка, е свързан най-вече с натовареното ни ежедневие и шансът да предпочетете да изпиете по питие с приятели в края на деня, отколкото да отидете на тренировка, е много голям!

Като обобщение може да кажем, че няма правилно или грешно време за тренировка. Спортът трябва да присъства в живота ви и човек не е създаден, за да лежи и стои по цял ден. Спрямо целите, които сте си поставили и графика ви – изберете по кое време на деня ще ви бъде най-удобно да тренирате. Заложете на метода проба-грешка и вижте как ще се чувствате най-добре. Старайте се да имате достатъчно почивка между тренировките, защото варианта днес да тренирате късно вечер, а на следващите ден да посрещнете изгрева във фитнеса не е добър! 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ