HomeЗдравеКога е най-подходящото време да се дупчат уши

Кога е най-подходящото време да се дупчат уши

Изправени сте пред дилема: да направите избор на най-доброто време от годината – кога се дупчат уши?

Най-вероятно, когато се канехте да пробиете ушите на детето си, баба или майка ви обясниха, че е най-добре е това да стане, когато черешата започне да цъфти. Само че е малко вероятно вашите роднини да могат да ви обяснят откъде идва тази традиция. Нека да го разберем.

По правило черешата започва да цъфти в края на април – началото на май, а в някои региони този график е леко изместен по-близо до лятото, когато температурата се повиши до 15 градуса. И разбираме, че нашите баби са прави. Лекарите казват, че през този период децата ушите дупчени за обеци най-бързо заздравяват;

шапки, шалове и дебели пуловери, които са така необходими през зимата, вече са отишли ​​на горния рафт на гардероба и няма да се придържат към обеци, дразнейки ушите на детето;

на улицата няма такова количество прах и мръсотия, което пък е характерно за лятото, когато земята е напълно суха и заедно с вятъра носи огромно количество инфекции във въздуха.

Вторият добър период за пробиване на ушите е началото на есента, когато летните дни вече са отминали, но природата и времето все още радват с топлото слънце. По това време гардеробът не е пренаситен с онези дрехи, които могат да причинят дискомфорт.

Защо не трябва да се дупчат уши на дете през зимата:

В този период на годината има голяма вероятност от подуване на ухото, което може да доведе до усложнение – отит;

В зимния сезон имунитетът при децата се намалява, в резултат от липса на витамини и хранителни вещества. Това забавя процеса по възстановяване на рани.

От своя страна през лятото е горещо и прашно, така че може да настъпи процесът на нагнояване на дупките в ушите и възстановяването ушите на детето може да отнеме време.

Кога се дупчат уши, на каква възраст и какви грижи трябва да е полагат, вижте сега:

Съвременните методи за пункция са безопасни и атравматични. Майсторите използват или пистолет, или специално устройство със система за “пробиване без изстрел”, по-меко и гладко – без шум и кръв.

При децата е добре да се планира това, дали ще има някакъв шум, каква е психически подгответе на детето за „изстрел“ в ушната мида (ако има такъв). И все пак, процесът е много бърз и трае само за няколко секунди.

След пункция е важно отворите да се третират със специални антисептични гелове.

За какво трябва да сте подготвени:

Веднага, след пункцията се появява оток – това е нормално. Когато подпухналостта изчезне, някои родители започват да усещат, че обицата не приляга плътно към ухото. Опитват се да я натиснат, да стегнат по-здраво, но това не е правилно. Не трябва да го правите! Това води до отхвърляне на обицата и възпаление.

Детските обеци винаги са стерилни. Те са заредени в устройствата за еднократна употреба, специално заточени, за да сведат до минимум дискомфорта. Най-често те са атравматични – ако някой дръпне или закачи ушната мида, обицата просто ще излети, а няма да разкъса ухото.

В заключение:

И така, на въпроса – за какво трябва да сте подготвени:

На първо място – най-подходящото време от годината кога се дупчат уши;

На второ място – на каква възраст трябва да е детето. Тук няма правила, може детето да е в съвсем ранна детска възраст, може и да е на навършени няколко годиники. Важно е да съобразите, най-вече с психиката на детето;

На трето място – при избора на материал за обеци, изборът трябва да е насочен към титан и неръждаема стомана, защото, дори среброто може да се окисли.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ