HomeЗдравеТези 4 храни са естествени АНТИДЕПРЕСАНТИ

Тези 4 храни са естествени АНТИДЕПРЕСАНТИ

Всички се чувстваме тъжни и депресирани в даден момент! Повечето хора решават да се справят с тези чувства, като се нахвърлят на храната и разрушават здравето си, а после съжаляват за това. Макар че похапването на сладки лакомства може да ви осигури максимален комфорт в този момент, то може да се отрази негативно на благосъстоянието ви. Но вече не е нужно да се притеснявате, тъй като има разнообразни здравословни храни, които са пълни с повишаващ настроението химикал серотонин, който прави мозъка по-активен, справя се с разстройствата на настроението и се бори с депресията, без дори да вреди на здравето ви. Прочетете нататък, за да разберете кои са храните, които са естествени антидепресанти.

1.Семена от чиа

Семената от чиа са обогатени с благото на множество хранителни вещества като омега 3, аминокиселини, желязо и витамини от група В, които са жизненоважни за гладкото протичане на когнитивните функции. Тези миниатюрни семенца осигуряват оптимално функциониране на невротрансмитера и подпомагат производството на серотонин в организма, което допълнително поддържа доброто ви настроение и намалява признаците на депресия.

2.Сладки картофи

Сладките картофи са невероятен източник на многобройни хранителни вещества като въглехидрати и са допълнително обогатени с L-триптофан, за който се твърди, че предотвратява депресията и тревожността. Сладките картофи не само държат под контрол високите нива на кръвната захар, но и помагат в борбата с високите нива на стрес. Хапвайте сладки картофи, когато се чувствате меланхолични.

3.Броколи

Този скромен зеленчук съдържа жизненоважни хранителни вещества, които са важни за нормалното функциониране на организма. От витамин В6 и протеини до калций – броколите съдържат всички основни хранителни вещества, които са важни за релаксацията и щастливото настроение. Може да се запържи с други зеленчуци, за да се извлекат максимални ползи.

4.Ядки и семена 

Ядките, като бадеми, кашу, фъстъци и орехи, са богати на хранителни мазнини, фибри и аминокиселини като триптофан, които ви поддържат весели и подобряват настроението ви, като същевременно намаляват стреса и депресията. Ядките и семената се смятат за най-доброто средство за здрав мозък и водят до дълготрайно щастливо настроение. 

Откажете се от обилното хранене и похапвайте от тези здравословни храни, за да лекувате ефективно и да подобрите здравето на мозъка си. Освен това включете в начина си на живот различни видове упражнения, за да контролирате нивата на стрес.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ