Много хора вярват, че храните, приготвени с пресни съставки, не могат да съвпадат с консервираните храни по отношение на хранителна стойност и вкус. Истината обаче е, че съвременната технология е в състояние да запази хранителните вещества, намиращи се в днешните консерви, докато при готвене на прясна храна повечето от хранителните вещества се унищожават по време на процеса на топлинна обработка. Освен това консервираните храни могат да се съхраняват дълго време, което също е от полза.Пресните продукти, които не се използват навреме, трябва да се изхвърлят. Нека да разгледаме кратък списък с най-полезните и питателни консервирани храни.
Консервираните домати
Доматите са известни с високите си нива на ликопен, каротиноиден пигмент, мощен антиоксидант, който според експертите има свойства за борба с рака. Също така доматите са много полезни, защото съдържат много витамин С и пектин. Доматите са универсален продукт, без който приготвянето на много ястия би било непълно. Консервираните домати са сравнително евтин продукт.
Консервираната пушена скумрия
Ако обикновената пушена скумрия трудно може да се нарече здравословна храна, рибните консерви, които са специално обработени, са просто склад за протеини. Както всяка друга риба, скумрията е богата на омега-3 полиненаситени мазнини, които са чудесни за косата и ноктите. Омесихме скумрията с топено сирене и черен пипер за страхотен сандвич.
Научете как никога повече да не се разпадат картофените кюфтета
Консервираните сардини
Сардините са много полезни за хората. Черният им дроб съдържа достатъчно витамин В12. Този витамин подпомага сърдечната дейност на организма и го снабдява с енергия. Най-добре е да не слагате сардини в доматен сос или вода или олио, тъй като тази консервирана храна е с ниско съдържание на натрий. Съчетава се идеално с печени зеленчуци.
Консервираната леща
Лещите могат да бъдат полезни, ако решите да намалите холестерола си. Неговото съдържание на фибри, витамин В и протеини имат благоприятен ефект върху стабилизирането на метаболитните процеси и понижаването на нивата на кръвната захар. Консервираната леща съдържа само 90 калории, което я прави незаменим продукт във вашата диета.
Чували ли сте за кюфтета с кайма и картофи? Рецепта за сочни кюфтета
Консервираният боб
Консервираният боб е много здравословен. Съдържа фибри, растителен протеин, желязо и витамин В1, които влияят на състоянието на паметта. Хората с диабет или хипогликемия могат да консумират соя, защото не съдържа захароза. Ще се превърне в незаменим продукт за вегетарианци или тези, които просто искат да ограничат консумацията на месо.
Консервираната тиква
Когато говорим за консервирана тиква, говорим за нискокалорична и нискомаслена тиквена каша от консерва. В сравнение със суровия, той съдържа много малко вода и съдържа много хранителни вещества, включително 500% за витамин А и 10% оза желязо и витамин С.