HomeФакти за БългарияИмето на кой български град е свързано с желязо?

Името на кой български град е свързано с желязо?

Днес ще ви представим историята на един български град, името на който е свързано с елемента желязо. В района се добива желязо и това е един от основните символи на града. Разберете повече за неговата история.

Кой е единственият град с буквата “У” в България

Кой български град е свързан с елемента желязо

Отговорът е Самоков. Името на града е свързано с метода на изчукване на желязото на пръти – нарича се самоков. Самоковът представлява металургично съоръжение, което се използва за отсраняване на примесите от суровото желязо и последващото му изковаване на пръти или на плочи.Самата дума самоков е изградена от двете думи – сам + кова.

Колко населени места са кръстени на Васил Левски?

Историята на град Самоков 

Трябва да се отбележи, че сегашният град Самоков не се намира на мястото на първоначалния град. Старият Самоков се е намирал в днешната крепост Шишманово кале. Там се е намирал античният и средновековен град. Причината да носи това име не е свързано с последния български цар – Иван Шишман, а неговият брат Иван Асен V Шишман. Той загива в битка по време на обсада и поради тази причина бива познат по този начин.

Иначе самият град се смята, че е създаден още по римско време.Още в най-ранните години на създаването му, се свързва с добиването на желязо.В самият град се произвеждат големи железни изделия, които имат много разнообразни приложения.Има теория според която самоковските занаяйтчии са успели да влязат във връзка с колегите си от Трансилвания и по техен модел на въведи саксанските пещи, ковашки работилници и големите чукове, които също носят името самокови. В рамките на България, Старият Самоков се превръща в истински занаятчийски и индустриален център.

В Османската империя

Старият Самоков пада през 1388 година в Османска власт. Градът бива разрушен и неговите жители се изместват на сегашното място на Самоков. Постепенно градът връща своята слава, като особено през XVIII и XIX век се смята за основен център на желязнодобивната и преработваща индустрия в рамките на Османската империя. Освен типичните железни изделния като пирони, мотики, лопати и т.н., са се изработвали дори корабни котви и огнестрелно оръжие. По този начин и българското население успява да се съхрани.

Градът се освобождава през 1878 година и попада в територията на Княжество България. Вече върнал се в рамките на страната, той продължава да има огромно значение запазвайки този важен отрасъл като водещ за града и региона.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ