HomeФакти за БългарияКой е единственият български град в Сакар планина?

Кой е единственият български град в Сакар планина?

Сакар планина е една от малко познатите планини в нашата страна. В нея има разположени цели 58 села, но само един единствен град.Знаете ли кой е той? Днес ще Ви разкажем повече за него.

Кой е единственият град в Сакар планина

Става въпрос за Тополовград – той се намира на северния склон на Сакар.

Кой е най-големият град на река Вит?

История на Тополовград

За пръв път се споменава в края на 15 век, когато под имената Кавъклу или Кавакли в османските данъчни регистри. Там е посочено и като вакъф – тоест място, което е предадено най-често с религиозни цели на определено лице. В случая с Тополовград е на султан Баязид II. През следващите векове, тук е едно от средищата на кърджалийските набези и небезизвестния Индже войвода. Вече към средата на XIX век, районът се успокоява и това позволява да бъде развит като сериозен занаятчийски и търговско средище – става популярен и като място на винари. В началото на 1878 година, градът бива освободен от руските войски, но след решението на Берлинския конгрес, се връща в Османската империя или по-точно в нейната подчинена област Източна Румелия. Неприятното в случая е , че много местни кариоти(води се елинизирана група на българи, езикът им е разновидност на гръцки, но спазват всички обичаи и традиции на българите) превръщат града на бастион на елинизма и по този начин придобива лоша слава. Постепенно преди Балканската война, голяма част от това гърцизирано население се изтегля от града и на тяхно място, особено след Втората Балканска война, идват бежанците от Одринска и Беломорска Тракия.

Кой е най-големият град на река Огоста?

Откъде идва прякора камилари на Тополовград

По това време се заселват и бежанци от село Еникьой, което е известно с отглеждането на камили. Те продължават и тази си дейност в града между двете световни войни и по този начин това се превръща в един от символите на града. Той запазва името си Кавакли до 1934 година, когато е преименуван на Тополовград.

Откъде идват имената на военните чинове в българската армия?

Кои са другите населени места в Сакар

Област Стара Загора 

  • Община Гълъбово – 6 села

Област Хасково

  • Община Любимец – 4 села
  • Община Свиленград – 19 села
  • Община Симеоновград – 5 села
  • Община Тополовград – 1 град(Тополовград) + 13 села
  • Община Харманли – 11 села

Интересно е , че на територията на Турция има разположени само 5 села.

Сакар планина – планината на Индже войвода

Планината е известна като средището на Индже войвода. Той е един от символите на българското съпротивително движение срещу османската власт. Първоначално под формата на кърджалийство и разбойничество, което му дава необходимата независимост и свобода на действие. По-късно узрява за идеята за Освобождение на България и действа точно в района на Странджа, Беломорието и най-вече Сакар. Тогава разбира, че не може самостоятелно да се реализира тази му идея и отива да служи в гвардията на молдовските князе и се опитва да натрупа опит и да организира общ фронт срещу османците. За съжаление загива в битката при Скулени през 1821.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ