HomeФакти за БългарияКой е най-големият град на река Огоста?

Кой е най-големият град на река Огоста?

Река Огоста е една от големите реки в България. Тя се намира в Северозападната част на страната, като започва от връх Вража глава в Чипровската планина и се влива в река Дунав. На нея има разположени 4 града  и цели 16 села. Разберете кой е най-големият сред тях?

Кой е най-големият град на река Вит?

Кой е най-големият град на река Огоста?

1.Монтана

Монтата определено е най-големият град разположен на река Огоста.През годините носи много и различни имена. Най-старото запазено е от времето на римляните и се казва Монтанезиум. Иначе, вече в рамките на османските данъчни документи се споменава под името Кутловица. С подобно име го заварва и Освобождението – селото се нарича Голяма Кутловица, въпреки че разполага с не повече от 1000 души население. Селото става известно с инициативата при която през 1891 година, въпреки че въобще няма необходимото население, бива определено за град под името на българския княз Фердинанд(1891 е бил още княз).Има много и различни хипотези защо приема този статус на град, но за момента поне не е известно. Въпреки това, село Голяма Кутловица става град Фердинанд и се превръща в околийски център. През 1945 година, градът е преименуван на Михайловград, но след промените бива определено името Монтана.

Кой е единственият български град в Сакар планина?

2.Мизия

Това е вторият по големина град разположен на река Огоста.Градът е с много древна история още от времето на траките. В рамките на Османската империя, населеното място се нарича Букьовци и е село. Там в края на 60-те и началото на 70-те години се организират са отсядали лица като Левски, Бенковски и Волов, които организира революционни комитети. След Освобождението, селото запазва своя важен принос и през 1925 година е намерено известното Букьовско съкровище още от времето на траките.Чак през 1970 година, село Букьовци се превръща в град Мизия след като бива обединено със село Гложене.

Интересен факт за историята на село Букьовци е, че много от хората там са носели фамилии завършващи на -ски.

3.Чипровци

Чипровци е на 3-то място по големина сред градовете разположени на река Огоста.Има различни хипотези откъде идва името на града, но за момента нито една от тях не е напълно сигурно дали е вярна.Чипровци е известен със своята история още от времето на траките. Градът става важен фактор за запазване на българщината в рамките на Османската империя. Постепенно Чиповци става един от центровете на католиците в България и това спомага за неговото развитие. По този начин от него излизат част от най-известните българи католици. Те се опитват и чрез духовно, а в края на XVII век и чрез революционно развитие да възстановят българската държавност. Те оказват важен фактор за запазването на българския дух в Северозападна България.

4.Бойчиновци

Бойчиновци е най-малкият град разположен на река Огоста. Градът не е с богатата история на останалите 3 града, тъй като е най-скорошно възникнал. Това във връзката с развитието на жп линията. По-късно става известен с много развита хранително-вкусова промишленост. Населеното място е обявено за град през 1974 година.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ