HomeФакти за БългарияОткъде идва името на град Кърджали?

Откъде идва името на град Кърджали?

Кърджали е безспорно един от най-красивите ни градове, но неговата история не е толкова позната. Днес ще се опитам да разгледам откъде идва името на град Кърджали и повече за историята на това населено място.

Произход на името на град Кърджали

Има 2 основни теории за произхода на името на града:

  1. Първата хипотеза е от думата кърчаг – това е кана или глинен съд, който е изработен на  грънчарско колело. По този начин се образува думата – Кърчаг-ли, което може да бъде преведено като Грънчарово.
  2. Кърджалии – това е думата, която се използва със значението на хората от полето. Тъй като Кърджали е разположен на река Арда, на който десният бряг е по-висок от левия. Тази дума се е използвала за хората, които са живеели на по-ниския бряг. По подобен начин е посочено името на града и в речника на Найден Геров.

Колко български градове са кръстени на цветове?

История на град Кърджали

Недалеч от Кърджали се намира древният град Перперикон. Мястото е било обитавано от хората от дълбока древност – много преди познатите ни траки. Постепенно през V и VI век, тук се заселват славяни и прабългари. За първи път към територията на България е присъединен през 847 година от хан Пресиян.Разбира се, по това време населението се е намирало в крепостта Вишеград и по-късно се премества в днешното разположение на града.Населеното място е имало голяма значение за България и Византия, тъй като е охранявало разклонение от пътя между Одрин и Пловдив в посока на Източните Родопи. По този начин, градът представлява интересн и за двете страни. Крепостта бива загубена от България в рамките на средата и края на 10 век.

Кърджали се връща отново в пределите на страната ни по времето на цар Калоян.Това се случва през 1199 година, когато това място се превръща във важен център за начало на походите срещу латинците, превзели в следващите години Цариград.В рамките на XIII век, градът преминава постоянно между българи и ромеи. Интересно е сведението, което дава известния византийски хронист – Георги Акрополит. Той обяснява, че населението е било българско, което е доста изненадващо признание от ромейски автор. В рамките на средата и края на XIV век, тук действа и известния Момчил войвода, за когото има запазени много песни в нашия фолклор

Какво е древното име на река Дунав?

Османската империя

Нямаме много информация за населеното място в рамките на Османската империя. Крепостта явно е била разрушена и населението прогонено или избито. Запазено е населено място в близост, което на практика се превръща в днешния град Кърджали.В средата на XIX век, френският изследовател Огюст Викенел описва населеното място като село с предимно християнско население и малко джамия в центъра.

Откъде идва името Делиорман?

Връщането в България

Градът бива освободен за първи път през 1878 година от руските войски, водени от генерал-майор Чернозубов. Тази свобода не продължава много време, защото с решението на Берлинския конгрес от лятото на същата година, Кърджали става част от Източна Румелия. За съжаление, Съединението не помага на населението, тъй като с Топханенския акт от 1886 попада в санджак Гюмюрджина, който служи като компенсация на Османската империя за загубата на Източна Румелия. Въпреки това, българското население продължава борбата за освобождение и тя успява да се реализира по време на Балканската война. Тогава Хасковският отряд, воден от Васил Делов, успява да освоби населеното място на 21 октомври 1912 година. По-късно в центъра на града е издигнат паметник на загиналите войници, които успяват да опазят населеното място от това да бъде разрушено от чуждите войски.

След Първата Световна война, Кърджали вече окончателно е обявен за град и се превръща първо в околийски, а по-късно при реформата в общински център, който играе огромна роля в района на Източните Родопи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ