HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаКак да ускорим растежа на краставицата

Как да ускорим растежа на краставицата

Отглеждането им не изисква особени грижи, но все пак, ако искате да постигнете по-добри и бързи резултати - пробвайте следните хитрини.

За да ускорите растежа на краставицата и дори да постигнете по-добра реколта, е нужно да следвате стриктно някои правила свързани с тяхното отглеждане и да приложите малко хитрост. Отглеждането им не изисква особени грижи, но все пак, ако искате да постигнете по-добри и бързи резултати – пробвайте следните хитрини.

Подхранване

Обърнете внимание на подхранването им. Съветваме ви да използвате натурални средства вместо изкуствени торове, с които да ги направите по-устойчиви и силни. Направата на домашен тор за подхранване на краставици, е лесна и дори приятна задача, с която всеки би се справил. Нужно ви е само вода, мая за хляб и захар. Комбинирайки ги ще направите мощна енергийна бомба, с която растежът на краставиците ще бъде неудържим!

Подхранваща смес

Точният състав на тази подхранваща смес е следният:

  • 1 супена лъжица суха мая,
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 литър вода.

Разбъркайте добре до постигане на хомогенна смес. Оставете да престои около 2 часа и добавете още 5 литра вода. Изсипете в подходящ съд и съхранявайте на тъмно място. Не излагайте на пряка слънчева светлина. Преди да го използвате, е важно да отбележим, че сместа се нуждае от разреждане, защото хранителния разтвор е силно концентриран. Коренът на краставицата се нуждае от 1 литър от разтвора. Преди да го използвате го разтворете в нови 10 литра вода. Също така е важно да отбележим, че преди да използвате разтвора, е хубаво да полеете краставиците първо само с вода. По този начин ще предпазите корените им от загниване и ще намалите стресиращия ефект от подхранването.

Подхранването на краставиците трябва да се извърши през първите 10-14 дни след появата на първите две големи листа. Трябва да ги подхранвате на всеки 2 седмици и всеки път преди да го правите не забравяйте да ги поливате с чиста вода! 

С използването на този разтвор не само ще подхраните растенията, но и ще ги предпазите от болести. Използвайки ги редовно може да сте сигурни, че няма да се разболеят и никога повече няма да чуете за фитофтора. Няколко дни след използването на разтвора сами ще забележите ефекта от него. Листата на растенията ще станат светли и по-здрави.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ