HomeИнтересноПолезноНевероятни хитрини за почистване, които ще улеснят живота ни

Невероятни хитрини за почистване, които ще улеснят живота ни

Всичко, което трябва да знаете за почистването на дома

Чистенето не е сред любимите занимания на повечето хора. Често отлагаме до неизбежния момент, в който мръсотията ще ни затрупа и тогава задачата ни става още по-неприятна и непосилна. В такава ситуация често очакваме магическите препарати от рекламите да ни спестят усилията за почистване на упоритите замърсявания, но уви – действителността понякога е различна и сурова! 

За щастие може да си спестите част от тези усилия и време, ако приложите няколко хитри трика, които гарантирано ще улеснят живота на всяка домакиня!

Как да почистим огледалото

Ако скоро не сте почиствали огледалото и сте допуснали мръсотията да промени отражението му, то да знаете, че търкането с влажна кърпа няма да бъде достатъчно, за да върнете чистия му вид. Направете си домашен препарат, с който мръсотията ще падне без усилия. Смесете половин чаша оцет и същото количество дестилирана вода. Към нея добавете супена лъжица царевично нишесте. За по-голямо удобство изсипете сместа в бутилка като спрей. 

Какво да правим със загорелите котлони

Едно от най-неприятните места за почистване са загорелите котлони. Истински кошмар, от който изходът може да бъде много лесен, ако подходите хитро. Напръскайте котлона с обезмаслител и го покрийте плътно с найлоново фолио. По този начин препарата няма да се изпари. Оставете го да престои и в следващите 2-3 часа си намерете друга работа за вършене. След това просто махнете фолиото и избършете! Котлоните ще заблестят от чистота!

Загорели индукционни котлони

За разлика от обикновените котлони, почистването на загорелите индукционни котлони може да бъде кошмар на кошмара. Загарянията са упорити и почти невъзможни за почистване. Може да приложите сходния метод с този, който писахме за обикновените котлони, но вместо обезмаслител, използвайте препарат за съдове и поръсете обилно със сода за хляб. Убедете се, че сте разнесли сместа върху котлоните и покрийте с найлоново фолио. Оставете да подейства за два часа и почистете с кърпа. В случай, че останат загорели остатъци – почистете със специална шпатула, която се използва за изстъргване на загорели петна от индукционни котлони.

Петна от варовик

Във всеки дом, в който тече варовита вода, ще забележите наслагвания по душа, които трудно се отмиват, ако не бъдат почистени веднага. Спестете си време и опитайте да ги премахнете по следния начин. Напълнете един леген с оцет и в него поставете душа за два часа. Варовикът ще се разтвори и ще падне много по-лесно. Изтъркайте с груба гъба за максимален ефект.

Порцелан

Порцеланът лесно се цапа и още по-лесно може да се захаби при неправилно почистване. Понякога мазните петна трудно могат да се премахнат с обикновения препарат и гъба. Тук идва помощта на обикновената сода за хляб. С малко вода си направете паста и втрийте върху проблемните зони. Търкайте и съвсем скоро ще забележите резултатите. Порцеланът ще засияе от чистота! 

Мазни петна по стената

Случва се мазнината да пръсне при готвене и да засегне стените. Ако не почистим веднага, то мръсотията ще се натрупа с времето и ще стане доста трудна за почистване. Използването на вода или търкането може да навреди боята и поради това ви препоръчваме да използвате хляб! Той ще попие наслагванията и ще направи мазнините лесни за почистване само с влажна кърпа. Използвайте мек и пресен хляб без корите!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ