HomeРецептиВече не купувам скъпи препарати, а си ги правя сама!

Вече не купувам скъпи препарати, а си ги правя сама!

Предпазете себе си и семейството от изкуствените аромати и токсични химикали, с които са пълни почистващите препарати.

Всички препарати за почистване могат да бъдат много токсични и опасни. Без значение дали става дума за прах за пране, омекотител или препарат за почистване на пода – те са пълни с химикали, чийто списък често заема голяма част от етикета. Рисковете от кожни и алергични реакции са една от причините, поради които бихте могли да се замислите по-сериозно за безопасни алтернативи. 

Единственият начин да сте на 100 % сигурни, че препаратите за почистване са напълно безопасни, е като си ги направите сами. Предпазете себе си и семейството от изкуствените аромати и токсични химикали, с които са пълни почистващите препарати. Може да постигнете същият избелващ ефект и с домашния препарат за пране, а подът ще блести от чистота и без да го третирате с всички представители на Менделеевата таблица.

За да се предпазите от тези и още неприятни странични ефекти от употребата на препарати за пране, направете си свои собствени. Така ще сте сигурни, че до кожата ви не се допират токсични вещества. Ще предпазите себе си и семейството си от изкуствени аромати, омекотяващи, избелващи, разпенващи агенти, но без да жертвате чистотата и сияйността на дрехите си.

Как да си направим Домашен препарат за пране

Необходими съставки:

 •     2 сухи кастилски сапуна без аромат, настъргани;
 •     2 чаши сода;
 •     2 чаши боракс;
 •     40 капки етерично масло от чаено дърво или розмарин.

За приготвянето му препоръчваме да използвате кухненски робот, с който ще постигнете по-добро смесване на съставките. Подгответе робота за използване с приставката за въртящи се ножове. Използвайте уреда на пулсации, което ще им позволи да се натрошат по-добре и да се смесят. След като се уверите, че сте постигнали хомогенна смес – изсипете я в стъклен буркан с капак. Една супена лъжица с връх ще е достатъчна при нормално пране, а за по-упорити петна и замърсявания използвайте две супени лъжи от препарата.

Как да си приготвим Домашен течен препарат за пране

Необходими съставки

 •     2 литра вода;

 •     ½ чаша сода;

 •     ½ чаша боракс;

 •     1 чаша течен кастилски сапун;

 •     5 капки масло от мащерка;

 •     15 капки масло от грейпфрут.

Изсипете 1 литър вода в една тенджера и я поставете на котлона на средна температура. Изчакайте водата да заври и махнете тенджерата от него. Изсипете половин чаша боракс и половин чаша сода в нея и бъркайте, докато се разтворят напълно. В друга тенджера, но без да я загрявате, изсипете вторият литър с вода и добавете към нея останалите съставки. Разбъркайте добре до постигане на хомогенна смес, след което изсипете съдържанието от другата тенджера и отново бъркайте. Готовият течен препарат за пране съхранявайте в стъклен буркан с капак. За нормално пране ще ви е нужна 2 супени лъжици, а за по-сериозни петна 4 супени лъжици от препарата.

Натурален заместител на белината

Съставки:

 •     1 и ½ чаши водороден пероксид от 3%;

 •     ½ чаша лимонов сок;

 •     12 чаши филтрирана вода.

За приготвянето му не са нужни познания по химия или специални умения. В една достатъчно голяма пластмасова туба изсипете цялото съдържание и го раздрусайте колкото е нужно. Една мерителна чаша от него  ще ви бъде достатъчна, за да заместите успешно избелващите свойства на белината!

Как да си направим Домашен омекотител

Съставки:

 •     4 чаши сол;
 •     20 капки етерично масло по избор или смес от масла.

Да, само това ви е нужно, за да си направите домашен омекотител! Изсипете солта в достатъчно голям буркан и добавете етеричното масло, което сте си избрали. Важно е да разбъркате добре сместа. При голямо пране използване 5-6 супени лъжици от сместа, а за по-малко ще са достатъчни 1-2.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ