HomeИдеи за градинатаС какво да подхраним петуниите за обилен цъфтеж

С какво да подхраним петуниите за обилен цъфтеж

Разберете какво е нужно, за да и се радвате през цялата година

Петунията е страхотно растение, което цъфти през цялата година и може да се отглежда безпроблемно на балкона или в градината. Може да се радвате на неговите страхотни цветове и неповторими форми през цялото лято, ако приложите няколко малки хитрини, с които да си гарантирате обилния му цъфтеж.

Наторяване на разсада

Подхранването може да започне веднага с появата на първите 2-3 листенца. Винаги поставяйте на дъното на новата саксия малко универсален тор, когато премествате младо растение в по-голям съд. Хубаво е да наблюдавате какво се случва с разсада в първите няколко дни след преместването му. В случай, че всичко върви нормално и няма видими белези, че нещо не е наред, може да направите повторно подхранване на почвата. За него ще ви е нужна комплексна тор, която е богата на азот. След което поетапно подменете почвата с такава, която е богата на калий. Внимавайте да не овлажните почвата прекалено много, тъй като това може да навреди на кореновата система на петунията. Затова е препоръчително да редувате използването на течни торове и поливането. За да сте сигурни, че няма да прекалите с водата – поливайте в подложката и растението само ще си набавя необходимото количество вода.

Тайната на обилния цъфтеж на петунията обаче, не е свързан само с нейното подхранване на разсада. То не трябва да спира с неговото развитие. Напълно достатъчно е да наторявате три пъти в седмицата, като не забравяте да редувате с поливане. Комплексните торове, които използвате трябва да съдържат нужните микроелементи и да бъдат разредени 1 към 10 с пълен тор.

Относно поливането, е хубаво да знаете няколко неща. Водата, която използвате, е добре да бъде престояла поне 24 часа. В горещите дни поливайте вечерта, за да позволите на цветята да се снабдят с хранителните вещества, от които имат нужда и да предпазите листата от изгаряне. Хубаво е да пръскате листата с минерални торове, а органичните торове да ги поставяте под корените на петунията за максимален ефект.

Наторяване на възрастни петунии

След като разсада се е развил и сте го прехвърлили в по-голям съд, подхранването и грижите за него не бива да спират. За обилен цъфтеж през лятото, е нужно да положите още малко усилия. Петуниите, които се отглеждат в сандъчета имат нужда от постоянно подхранване, тъй като е съвсем нормално растението да извлече всички необходими хранителни вещества от почвата, а, освен това дъжда малко или много я отмива. Докато добрият дренаж и първоначално подхранване при петуниите, които се отглеждат в градина са напълно достатъчни и обезсмислят последващи грижи.

Именно поради тази причина, е препоръчително да използвате специална гранулирана тор за отглеждане на петунии в сандъчета или саксии. Тя е разработен по начин, при който хранителните вещества не се губят и се отделят равномерно спрямо нуждите на цветето.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ