HomeИнтересноПолезноПочистете фурната за нула време

Почистете фурната за нула време

Разберете как за нула време да се справите и с най-упоритите петна.

Почистването на фурната е едно от най-големите предизвикателства в кухнята за всяка домакиня. За разлика от котлоните, тя изисква повече време, тъй като някои от части са труднодостъпни. На пръв поглед мръсотията не се забелязва, което води до натрупването на по-сериозно замърсяване. Фурната трябва редовно да се почиства и поддържа. Препоръчително е поне веднъж в седмицата да полагате грижи за нея. Не само отвътре, но и отвън. Вратичката и уплътненията също имат нужда от редовно почистване.

Ще ви споделим няколко хитри начина, с които фурната ще заблести, без използването на скъпи препарати, а само с натурални средства. За нула време ще почистите и най-упоритите петна.

Оцет

Оцетът може да бъде основното ви оръжие срещу загорелите петна и чернилката, която се е натрупала във фурната. Напълнете порцеланова с оцет и я поставете във фурната. Ако нямате порцеланова чаша, може да използвате друга, за която сте сигурни, че ще издържи на нагряването. Включете фурната на ниски градуси и оставете за половин-един час. Течността ще се разпръсне по стените и единственото нещо, което се изисква от вас е да почистите с парцал или кухненска хартия, след като фурната изстине.

Сапун или веро

Методът е идентичен на първия, но вместо оцет използвайте сапун или веро. Повторете процедурата и почистете замърсяванията с мек парцал или салфетки.

Сода за хляб

Направете си паста от сода за хляб и вода. Ще ви бъде необходимо около едно пакетче, което да разтворите. С получената смес натъркайте фурната и оставете да подейства за няколко часа. След което почистете с парцал или хартия.

Оцет и сода за хляб

При по-сериозни замърсявания може да използвате комбинация от оцет и сода за хляб. В една чаша оцет добавете 1-2 супени лъжици оцет. Разбъркайте добре и третирайте петната с тях. Изчакайте около 10 минути, за да се размекнат преди да прибегнете до отстраняването им.

Лимонтозу, бакпулвер и сода за хляб

Смесете равно количество от трите съставки и разбъркайте във вода. Изсипете мощния препарат за почистване в старо шишенце от препарат за почистване на стъкла или флакон с пулверизатор. Напръскайте добре стените на фурната и изчакайте известно време, докато сместа подейства.

Съветваме ви да включите фурната на по-високи градуси, ако става дума за сериозни замърсявания. Например на 200-250 градуса, за да подсилите ефекта и мръсотията да падне лесно още от първия път.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ