HomeЗдравеЕто защо трябва да изключваме смартфона си вечер

Ето защо трябва да изключваме смартфона си вечер

Как ни влияе ползването на телефон вечер

Забелязвате ли, че голяма част от ежедневието си прекарваме на телефона? Дали ще бъде по работа или просто, за да си проверим фейсбука. Не ходим никъде без него. Дори до тоалетна! Безспорно мобилните устройства ни предлагат незаменими удобства. Всичко е на един клик разстояние и се намира в задния ни джоб. Трудно е да устоиш на изкушението и често не си даваме сметка за рисковете, които крие прекомерното им използване. 

Как ни влияе ползването на телефон вечер

Смартфоните могат да бъдат изключително опасни за използване. Особено преди лягане. Изследване публикувано в списание The Lancet Psychiatry разкрива за потенциалните рискове от използването на телефона преди лягане. В него са участвали 90 хиляди души и резултатите доказват за опасността от развитието на тежки психологически заболявания като депресия, невроза и биполярно разстройство. Участващите са били мъже и жени на възраст от 37 до 73 години, които в продължение на седмица са носили специални устройства за следене на циркадски ритми на тялото, които контролират съня и работата.

Анализирайки резултатите от получените сигнали, психолозите установяват, че хората използвали телефоните си преди лягане имат сериозни нарушения в естествените ритми на тялото. Това нарушило съня и почивката им, което съвсем естествено намалява и трудоспособността им на следващия ден. На база на тези данни, авторите на изследването твърдят, че продължителното използване на телефона преди лягане може да увеличи риска от развитие на депресия или биполярно разстройство.

Освен това не бива да пренебрегвате и вредата на очите, които нанася използването на смартфона късно вечер. Синдромът на уморените очи се появява, когато използвате телефона твърде дълго време и това може да доведе дори до внезапно замъгляване на зрението. Това е ясен признак за напрежение породено от синята светлина, която излъчва устройството. Синята светлина намалява производството на мелатонин в тялото. Ниските нива на този хормон може да предизвикат проблеми със съня, от което да се породят безпокойство, раздразнителност и лошо настроение.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ