HomeЗдраве5 вреди за здравето от смартфона

5 вреди за здравето от смартфона

Смартфоните могат да се отразят негативно на общото ни здраве.

Смартфоните вече са неизменна част от живота ни. Те са като ключовете – без тях не излизаме и често изпадаме в паника, когато не го откриваме. Постоянно ги използваме – за работа или за развлечение. Сутрин те ни събуждат и вечер се приспиваме с тях докато четем някоя статия или просто сърфираме в мрежата.

В днешно време е много трудно да не използваш смартфон, но за наше добро трябва да си наложим някакви граници и да не допускаме да бъдем твърде зависими от него. Смартфоните могат да се отразят негативно на общото ни здраве.

1.Дръжте го далеч, когато спите

Всеки държи телефона си близо до него, за да не му се наложи да става, ако някой му позвъни или му потрябва за нещо. Не бива да забравяте обаче, че смартфоните са предавател и приемник на радиовълни. Макар все още да няма категоричен отговор на въпроса “Как вълните влияят на мозъка, ако дълго време е изложен на тях”, то имайте едно наум. Също така ви съветваме да изключвате поне интернета, когато си лягате и смартфона е в близост до вас, защото това може да наруши съня ви и някое известие да ви събуди посред нощ. 

2.Ограничете синята светлина

Един от основните проблеми на нашето съвремие е “екранното съзнание”. Заобиколени сме от екрани, в които с часове се взираме. Дали ще бъде смартфон, компютър или телевизор – постоянно се съзерцаваме в тях. Синята светлина може да бъде изключително вредна, ако се излагате на нея в продължително време. Тя нарушава съня и потиска производството на мелатонин. Освен това причинява главоболие и проблеми със зрението. Намалете нивата на синя светлина до минимум на устройствата, които използвате. Последните модели смартфони имат специален светлинен филтър за синя светлина, който я неутрализира. 

3.Използвайте го с нисък сигнал

Слабият сигнал на телефона показва, че в момента той излъчва по-силен сигнал като предавател. В тази ситуация той отделя повече енергия, следователно по-голям риск за здравето ви. Това води до нагряване, което също представлява известна опасност за вас. 

4.Избягвайте да го държите близо до кожата си

Кожата има свойството да поглъща топлината, която телефоните излъчват при нагряване. Вероятно сте забелязали, че при продължително говорене, телефонът се нагрява. Те могат да доведат до известни здравословни проблеми и затова по-добре поддържайте известно разстояние между вас и апарата. Използвайте слушалки или високоговорител, за да се ограничите вредните излъчвания.

5.Нарушава стойката

Несъзнателно се прегърбваме и изкривяваме докато използваме смартфона или лаптопа. Дори има термин известен още като “чат шия”. Както се досещате става дума за здравословни проблеми свързани с шията и гръбнака, причинени от неестественото навеждане на врата напред, докато използваме смартфона. Това увеличава напрежението между прешлените на шията и гръбнака. Доказано е, че в такова положението натиска, който се оказва върху шията може да достигне до 5 пъти повече от истинското тегло на главата ви. Опитайте се да държите телефона на нивото на очите и опитайте да държите врата си възможно най-дълго време изправен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ