HomeРецептиНай-разпространените заблуди за различните типове хляб

Най-разпространените заблуди за различните типове хляб

Всеки трябва да знае това

Насъщният присъства на всяка трапеза. Без значение дали е бял, черен или ръжен. Днес ще ви разкажем за най-разпространените заблуди свързани с различните типове хляб. 

Кафяв хляб

Знаете ли, че всъщност кафявия хляб е диетичен и съдържа най-малко калории? Общоприетото мнение е, че тъмните хлябове са най-здравословни и имат най-малко калории. Всъщност разликата в калориите между белият и тъмния хляб е минимална. Когато говорим за диетичен хляб трябва да обърнете внимание на фибрите и тяхното съдържание. Пълнозърнестият хляб е най-богат на фибри и често е с много по-блед цвят. Съдържанието на фибри е толкова по-високо, колкото по-пълнозърнесто е брашното, от което е направен. Когато си купувате такъв хляб, прочетете внимателно етикета и в състава му задължително трябва да откриете трици, семена или ечемик. Ясен признак, че хлябът е пълнозърнест е, когато бъде разрязан и се виждат различните семена!

Не винаги тъмният хляб е ръжен

Бъдете много внимателни, когато си купувате ръжен хляб. Производството и вноса на ръжено брашно в страната не е толкова високо, че да отговори на количеството хляб, което се предлага в магазините. Със сигурност ви се е случвало да хапвате ръжен хляб и той да има вкус на бял. На външен вид има всички характерни белези, но на вкус е съвсем различен. Това е ясен признак, че въпросният хляб е направен от обикновено брашно, което е било боядисано с оцветители или с утайка от кафе. 

За съжаление много производители подвеждат своите клиенти и ги заблуждават, че се хранят здравословно. Няма как да бъдете на 100 % сигурни какво се съдържат в хляба, който сте си купили, но обърнете внимание на етикета, когато го купувате. Ако на него пише, че е направен от брашно тип 500, то трябва да сте сигурни, че това е обикновен хляб с оцветители. Обърнете внимание и дали няма съдържание на Е-та, които се използват като оцветители. Типовият хляб има кисел вкус и миризма и текстурата им е много по-различна от на белия.

Белият хляб поне е качествен

Понякога хората се подвеждат, че с избора си на бял хляб няма да бъдат излъгани, тъй като за него не е нужно използването на оцветители и други вещества. За съжаление истината е малко по-различна и хубавият бял хляб се прави от качествена пшеница. Тя се разделя на три вида – силна, средна и слаба по сила. Както може би вече се досещате – рядко ще откриете на пазара хляб произведен от брашно, което е направено от силна пшеница. В нея има много глутен, който позволява на хляба да не губи формата си и да остане бухнал. Използването на такава пшеница е скъпо, поради което трудно ще откриете на пазара хляб направен от нея. 

Когато си купувате бял хляб обърнете внимание на неговата форма, цвят и дебелина. Спрямо външните белези ще разберете дали за направата му е използвана некачествена суровина и дали са добавени подобрители. Пукнатини по кората на хляба, неравномерна шупливост и слаба еластичност са част от външните белези, които ще ви подскажат, че хляба е направена от нискокачествена суровина.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ