HomeЗдравеЗащо не трябва да пием кафе или чай на гладно

Защо не трябва да пием кафе или чай на гладно

Разберете какви проблеми може да Ви причини това

Още не сме се събудили, но вече пием второ кафе. За мнозина кафето е източник на енергия, без който не могат да започнат денят си. Те са раздразнителни, ако не изпият дневната си доза и по-добре да не ги закачаш, докато не изпълнят “сутрешния си ритуал”. Наясно ли сте обаче, че пиенето на кафе или чай на гладно може да бъде нездравословно и да ви навреди?

И двете напитки имат киселинен характер, който може да наруши алкалния баланс в стомаха и от това да се появят киселини и дори проблеми с храносмилането. Ако пиете кафето или чаят със захар на гладно, това също може да се окаже проблем и да увреди сериозно зъбния емайл. Тези пък, които прибавят мляко към любимата си напитка може да изпитат чувство на подут стомах, а дехидратиращият ефект на чая и кафето може да причинят запек.

Кога е най-доброто време за пиене на кафе или чай

Приемът на тези напитки сутрин не бива да бъде на гладно или веднага след сън. Препоръчва се поне 1-2 часа след хранене. 

Избягвайте да пиете силно кафе вечер, защото трудно ще заспите. Кафето зарежда с енергия и затова е препоръчително да го пиете преди тренировка или друга активна дейност. Също така е доказано, че приемът на кафе стимулира изгарянето на мазнините. Това важи и за някои видове чай. 

Зеленият чай има доказани свойства, когато става дума за изгаряне на калории и подкожни мазнини. Той може забърза метаболизма ни и редовната му консумация ще ни увеличи нивата на “базален метаболизъм”. Колкото по-бързо работи нашия метаболизъм, толкова повече калории изгаряме и по-добре усвояваме веществата. За тази цел, е необходимо да пием по 2-3 чаши зелен чай на ден. Имайте предвид, че редовното пиене на напитката води до очакваните резултати, а не по-голямото количество запарка, което използваме! Бъдете внимателни с приемът, тъй като в него се съдържа известна доза кофеин. Един от начините да разберете, че сте превишили дозата, е, ако изпитате голяма жажда след изпиването на чая. В такъв случай намалете дозата насипен чай, който използвате и постепенно я увеличавайте. Старайте се да приемате достатъчно количество вода на ден, защото зеления чай дехидратира!

Здравословни алтернативи на кафето или чая

Чаша топла вода с лимон веднага след сън, е страхотен начин, с който да започнете деня си. Тя ще ви зареди с енергия и същевременно ще повиши имунитета. Интересна алтернатива е и сокът от амла, който е известен със своите имуностимулиращи свойства.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ