HomeИнтересноПолезноКакво ще се случи, ако хапваме мед всеки ден

Какво ще се случи, ако хапваме мед всеки ден

Разберете защо ще Ви е полезна ежедневната му консумация

Всички знаем, че медът е една от супер храните, които е препоръчително да консумираме редовно. Тя е практически без срок на годност и е универсална храна, която има десетки полезни свойства. Медът намира приложение не само в народната медицина, но и в състава на много козметични продукти. Например медът действа благоприятно при редица кожни заболявания и спомага за по-бързото възстановяване на раните. Той е перфектният избор, когато ви се хапва нещо сладичко. Някои хора дори пият кафето си с мед, с който заместват вредната захар.

Ето какво ще се случи с тялото ни, ако всеки ден си хапваме мед

Ще имаме повече енергия

Медът е храна, която е богата на редица хранителни вещества. Затова е перфектен за стар на деня. Той има високо съдържание на захар, което повишава нивата на глюкоза, без да създава захарен шок на организма. 

Действа успокояващо при гастрит

Ензимите, които се съдържат в меда действат успокояващо при проблеми със стомаха като язва, газове, рефлукс и намалява стомашната болка. За максимален ефект може да го комбинирате с канела и лимон. На бременните жени се препоръчва да хапнат малко мед при сутрешно неразположение и повдигане.

По-добър сън

Медът стимулира производството на мелатонин. Също така с покачването на инсулина, ще се произведе и повече триптофан, който има сходна роля за съня с тази на мелатонина и серотонина. Така, че една супена лъжица преди лягане, ще улесни заспиването и ще подобри качеството на съня.

По-добра памет

Редовната консумация на мед подобрява паметта и концентрацията, тъй като намалява оксидантния стрес в мозъка.

За отслабване

Заместете захарта с мед и в най-скоро време ще забележите резултатите. Ще отслабнете видимо и подутия вид от огледалото ще остане в миналото. Ограничаването на бялата захар ще намали нивата на триглицериди. Редовната консумация на мед ще забърза метаболизма ни и ще подобри имунната ни система. Разбира се, в меда също има захар, но той е богат на редица полезни витамини, минерали и аминокиселини. В борбата с подкожните мазнини може да пиете по една чаша топла вода с мед и много скоро ще забележите промяната!

Подобрява имунната система

Медът засилва имунната ни система. Той е мощен антиоксидант и както отбелязахме вече съдържа редица полезни витамини, минерали и ензими, от които тялото ни се нуждае. Той спомага за облекчаването на редица чернодробни и сърдечни заболявания. Държи вирусите далеч от нас!

Грижи се за холестерола

Редовната консумация на мед ще държи холестерола ни в норма. Ако добавите и малко канела ще си гарантирате, че нивата на лошия холестерол ще бъдат в допустимите граници.

Облекчава кашлица и болно гърло

Действа успокояващо при болно гърло и дихателни проблеми. Астматиците трябва да консумират редовно мед, защото той намалява пристъпите.

Намалява кръвната захар

Диабетиците трябва предварително да се консултират със своя лекар преди да консумират мед, но е важно да отбележим, че редица проучвания показват, че медът може да намали нивата на кръвна захар при пациенти с диабет тип 1 и тип 2.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ