HomeИнтересноБългария"Горчива вода" е името на кой български град?

“Горчива вода” е името на кой български град?

Днес ще ви представим историята на един български град. За неговото име има много спорове какво точно означава, но днес ще ви покажем няколкото различни хипотези. Какво трябва да знаем за това специално място в нашата родина?

Кой празник има най-много именици

Историята на град Меричлери

Градът се намира на границата между област Хасково и област Стара Загора. Населението му към лятото на 2023 година е под 1700 души. Въпреки това, мястото е било заселено от дълбока древност. Намерени са останки от тракийско селище, което по-късно се е превърнало в римско. Познати са монети от времето на Филип и Александър Македонски. Предполага се, че вече като част от Римската империя, селището е играло важна роля като част от град Пизар Пизос. Това е римски град, който е основан от император Септимий Севар и от когото все още има запазени останки от него – например римски мост украсен с лъвски глави.

Руско-турска или Руско-западноевропейска война 1877-1878

Откъде идва името на Меричлери

Официлно се смята, че съществува от 1373 година. По отношение на неговите име има страшно много спорове, затова ще предложим най-известните му тълкувания:

  • Легенда гласи, че някаква английска княгиня Мери се излекувала с минералната вода от селището и оставила името си. Това е може би най-малко вероятната хипотеза, тъй като никой не може да определи коя точно е тази британска аристократка
  • Втората хипотеза е свързана с много пасища в региона. Знаете, че пасищата се наричат още “мери”, така буквално преведено би трябвало да означава селището с многото пасища.
  • Някои свързват името с минаващата наблизо река Марица. Турското наименование на реката е “Мерич”, така че се посочва местоположението му.
  • Приететото обяснение е свързано със следния превод от арабски и турски. “Мер” се превежда като горчиво, “ич” е пия, а “лери” е минало причастие на турски. Това се обвързва с намиращите се около селището минерални извори, за които се знае от дълги години, че водата от тях има особено горчив вкус. По този начин се приема, че в превод името на селището означава “горчива вода”.

Меричлери – рай за овцевъдите

За Меричлери се знае, че е било едно от най-големите български села в края на XIX век. Причината за това са благоприятните условия за животновъдство в региона. Тук се заселват много овчари заради минералните извори, солите от които се смята, че увеличавали млекодобива от овцете. Като комбинирате това с мекия климат и естествената защита от ветровете, се получава едно прекрасно място. Данните след Освобождението показват, че е имало повече от 1500 жители. Още повече, тъй като селяните се занимавали с животновъдство, това било изцяло българско населено място.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ