HomeИнтересноБългарияКакво не знаем за братята и сестрите на Христо Ботев?

Какво не знаем за братята и сестрите на Христо Ботев?

Христо Ботев е знаменита фигура в българската история, известна най-вече с приноса си в борбата за Освобождение. Той е запомнен като една от най-важните фигури от този период, но какво да кажем за неговото семейство? Какво не знаем за неговите братя и сестри? Нека разгледаме семейните връзки на Христо Ботев.

Ботьо Петков и Иванка Петкова – родители

Родителите на Христо Ботев са Ботьо Петков и Ивана Петкова. За Иванка Петкова Ви разказахме в предишна статия:

Коя е Иванка Ботева – неизвестната история на майката на Христо Ботев

За бащата на Ботев се знае много – известен като даскал Ботю, един от емблематичните български възрожденски учители, подготвил хора като Иван Вазов и екзарх Йосиф. Двамата с Иванка имат общо 8 деца, най-голямото от които е Христо Ботев, но кои са другите 7?

Кои са 7-те братя и сестри на Христо Ботев

Ана

2-рата по големина в семейството е сестра му Ана, която умира, докато ражда сина си Тодор, оставяйки го сирак.За съжаление и детето почива няколко месеца по-късно.

Петко

Не се знае много за него, освен че заболява от туберколоза и умира рано без да остава наследници

Стефан

Той тръгва по стъпките на баща си, като с помощта на роднината им Евлоги Георгиев завършва в Чехия, става учител в Панагюрище, а след това и в Румъния замества брат си Христо във вестник Знаме.След Освобождението на България се завръща в родината , ставайки директор на Пловдивската народна библиотека. За съжаление и той почива рано, без да остави наследници

Кирил

Кирил Ботев е петото дете и продължава делото и на баща си и на най-големия си брат. Става част от четата на Христо Ботев през 1876 година, когато бива заловен.На последвалия съдебен процес е осъден на 15 години затвор. Помилван е чрез приетия Санстефански мирен договор(3.03.1878) и се завръща в родината. След това прави шеметна военна кариера , доказвайки своята храброст в последвата война със Сърбия. Един от малкото българи получил чинът генерал-лейтенант, участва и в Балканската война. Умира пред 1944 година в село Студена.

Тота, Генко, Генко

За съжаление няма достатъчно информация за тези трима роднини на Христо Ботев по обясними причини – умират още в ранна детска възраст.

Боян Ботев

Това е най-малкият представител на семейство Ботеви. След смъртта на баща си Ботьо Петков, пътува заедно с майка си Иванка при Христо Ботев.Завършва военното си образование, първо в Русия , а след това и в България. Участва в сраженията при Сливница по време на Сръбско-Българската война като продължава семейната традиция и показва невероятна храброст в сраженията. За съжаление е тежко ранен и почива от раните си.

Христо Ботев е един от символите на българския дух и разглеждайки историята на неговото семейство можем да разберем причините защо това е така. Удивително е да се замислим какво е постигнало това семейство заедно в цялата българска история! Макар да не знаем много за тях поотделно, заедно те са помогнали за оформянето на съвременна България в това, което е днес. Така че, когато чуете или прочетете за постиженията и наследството на Христо Ботев, не забравяйте, че е имало още седем изключителни личности, които са съставлявали неговото семейство – всеки със своята уникална история, която да разкаже!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ