HomeИнтересноБългарияКои български владетели умират на бойното поле?

Кои български владетели умират на бойното поле?

През Първата и Втората Българска държава са се сменили много владетели. Днес ще разгледаме в повече детайли, кои български владетели са починали на бойното поле или в следствие на раните си от битка. Разберете кои са тези български владетели!

Първа Българска Държава – загинали на бойното поле владетели

Аспарух

За него се предполага, че е загинал в следствие на военни действия срещу Хазарския хаганат. Не се знае дали е загинал по време на битката срещу хазарите или по-скоро от раните си няколко дни след това. Тъй като след тези военни действие, начело на държавата застава синът му – хан Тервел.

Самуил

Всички знаем за неприятната съдба на цар Самуил. След битката при Ключ, той е тежко ранен, а след вида на ослепените български войници, Самуил получава удар от който не се възстановява.Повече по темата –Каква е бройката на ослепените Самуилови войници

Иван Владислав

Последният владетел на Първата Българска държава също загива по време на битка.Иван Владислав загива по време на обсадата на крепостта Драч и след това и малкото останали сили на българите за съпротива ги напускат.

Втора Българска Държава

Константин Тих Асен

Той управлява между 1257-1277 година, като загива по време на гражданската война обхванала България с бунта на Ивайло. Има други български владетели, които са били покосени от ръка на превратаджии, но при този случай имаме формално битка на бойното поле. Константин Тих Асен излиза с войската си срещу Ивайло, изплашва се от претендента и се опитва за избяга. По време на бягството си бива убит от войските на Ивайло.

Михаил III Шишман

Неговата история я представихме с много детайли ТУК. Това е единственият български владетел, който е загинал по време на битка с чужд враг. Управлява между 1323-1330 и е един от най-успешните ни владетели след Иван Асен II по време на Втората ни държава.

Разгледахме най-известните ни владетели, които са загинали на бойното поле или в следствие на получени рани. Целенасочено не сме разгледали загинали ни ханове между хан Тервел и хан Кардам – много от тях биват свалени с преврати и често убивани по време на бунтове срещу тях, но не попадат в категорията загинали при военни действия. Следвайки същата логика не разглеждаме смъртта на цар Калоян , тъй като тя е в следствие на преврат, този път осъщестевн при обсадата на Солун. Тъй като и смъртта му не е заради наличието на чужд враг, а на предатели в неговото обкръжение, не смятаме , че тя трябва да попада в класацията.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ