HomeИнтересноБългарияКой е градът на халвата и локума в България?

Кой е градът на халвата и локума в България?

Днес ще ви представим историята на това сладко изкушение халвата. Как то се появава в България и за кой български град то се превръща в истински символ. Разберете повече по темата в следващите редове.

Защо цар Симеон се вижда в ролята на крокодила от древната история?

Историята на халвата в България

Приема се, че халвата е създадена още в дълбока древност в Персия. След това постепенно се разпростира в Близкия изток. Появява се в Източна Европа, следвайки разпространението на Османската империя. За България, това се смята, че се случва около 16 век. За това имаме сведения от пътешествениците, които преминават по нашите земи.

Името на кой град идва от религиозна секта?

Яхнаджийници и бозаджийници

Интересното е, че османските власт очевидно се опитват да популяризират това сладко изкушение, тъй като държат цената му ниска и достъпна за населението. Това е и причината в почти всички градове да има яхнаджийници, които освен халва, приготвяли и боза. По този начин се ражда и изразът “халваджия за бозаджия”, тъй като първоначално това се произвеждали от едни и същи хора и едната храна подпомагала другата.

Коя българска династия има най-много владетели?

Различите видове халва

Друг важен момент е да отбележим, че в различните страни е наложена различен вид хала. Ето кои са най-популярните видове в различните страни:

  • Албания и Македония – шоколадова халва
  • Индия и Пакистан – халва от пшеничен или оризов грис/ халва от моркови
  • Ливан, Сирия, Йордания – халвата се комбинира задължително с ядки

Кой е градът на халвата в България

Тук отговорът на въпроса е град Ябланица. Много е интересно, че тази популярност на града идва много след Освобождението и тя е свързано с едно определено лице. Той се казва Иван Стефанов Богоев, но е известен на всички като Иван Сладкаря. Той е родом от Прилеп, Македония. От там взема занаята по приготвяне на всякакви видове сладки деликатеси – халва, локум и различни видове бонбони. Жени се и се опитва да пробие със собствен бизнес в София. Това се случва в началото на XX век, но там търговията не потръгнала. Пробвали още на няколко места, но накрая се установили окончателно в Ябланица към 1930 година. Тук, освен отработеният сладкарски арсенал на Иван Богоев, той добавил и местното бяло ябланишко сладко, което също успял да доразвие. Тук вече бизнесът му потръгнал и успял да си спечели сериозна власт.

Кога се появява популярността на Ябланската халва

Това се появява сравнително по-късно. Ябланица е оказва една от първите точки по важния автобусен маршрут между София и Варна. След промените в строя след 1944 година, местните функционери решили, че не трябва да се закрива това производство на халва, ами да се трансформира като държавно. Така използвайки основата създадена от Иван Богоев и неговите знания и умения и подходящото разположение на Ябланица по този маршрут, превръща мястото в истинската атракция на сладкарското изкуство през 60-те, 70-те и 80-те години. Така Ябланица си печели славата на града на халвата и локума.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ