HomeИнтересноБългарияКой е хан Кормесий - синът на хан Тервел

Кой е хан Кормесий – синът на хан Тервел

Кормесий, известен още като Кормесий, Кормесош, Кормисош, Кермес, Кормес или Комерс, наричан от византийците Кормесиос, Кормисос или Кермиос е български хан от династията Дуло. Той е управлявал в периода от 718 до 724 г.

Биография на хан Кормесий

Той е болярин от рода Вокил или Укил, Кристиан Сетипани го прави внук на Аспарух по бащина линия.

Хан Кормесий – синът на хан Тервел

И така хан Кормесий е син на хан Тервел (управлявал в периода 701-718) и е от рода Дуло. В ”Именника на българските ханове” името му не се чете поради заличаване на мястото, където е изписано.

Ханът е споменат  изрично в западните хроники на Зигеберт и тези от монаха Алберих. В тях той е наречен ”третият господар на българите”. От историята е известно, че Аспарух е първият, следван от Тервел. Това е важно с оглед на войната с арабите през 717-718 г. и спасяването на Европа и Константинопол от тяхното нашествие. Предвид факта, че българите имали основна заслуга за победата.

Хан Кормесий се споменава също от византийския хронист Теофан за помощник на Тервел още докато е сключен договора с Византия за война срещу арабите. В последната има данни, че самият той взема и лично участие.

Кой е хан Кормесий

Той вече играел важна роля като главен лейтенант на своя предшественик Тервел. След това той помогнал за подписването през 716 г. (или 717 г.) на договор за помощ между България и Византийската империя. Този договор е сключен с Теодосий III и Жермен I и патриарх на Константинопол. Теофан Изповедник отбелязва, че този договор е ревизиран през 812 г. от Крум и Мишел I ер Рангабе. И така изглежда, че договорът наред с други неща е определил демаркационната линия между двете държави.

Още данни за хан Кормесий

Поради нечетливостта на Именника на българските ханове , някои историци смятат, че този цар е споделял властта с Тервел , други смятат, че той го е наследил.

Kormesius не е цитиран никъде другаде. Според българския текст, той е син на Тервел и наследник на брат си Аджар и е свален от престола на сина му Севар. Кристиан Сетипани го прави син на дъщерята, с неговото име вероятно Анастаси, на Юстиниен II и първата му съпруга Евдокия и племенник на Аджар. Той също е баща на Винех и втори баща на Савин.

Заслуги от управлението на Кормесий

Сведения за хан Кормесий има и в надписите на Мадарския конник, изписани вероятно по негова заповед, когато е бил вече самостоятелен владетел на България. Името му там се чете като Крумесис и се свързва с вземането на ежегодния данък от Византия.

Плащането на данъка показва, че в повечето години от управлението си  мирният договор, подписан през 716 г., от двете страни се е спазвал. Споменава се само веднъж, че имало и нарушения на мира и отстъпването на византийския император, на едно езеро.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ