HomeИнтересноБългарияКой е най-старият град в България?

Кой е най-старият град в България?

По нашите земи е имало живот от много години, но днес ще Ви представим информацията кой е най-старият град на територията на България, който продължава да съществува и до ден днешен. От кога можем да твърдим, че е съществувало това населено място по нашите земи? Разберете повече по темата

Най-старият град в България – ето кой е той

Отговорът на този въпрос е вторият по големина град в България – Пловдив. Селището не е прекъсвало своето съществуване вече повече от 8 хиляди години. Най-старите запазени останки от обитавалото население на от около 6 хиляди години преди новата ера. Те са в района на Яса тепе и са с корени от неолита. Най-ранните останки на запазено селище на мястото на днешен Пловдив са на около IV-IIIв преди новата ера. Те са открити на Небет тепи и са от каменно-медната епоха. В следващата желязна епоха, това селище бива укрепено от племето на бесите (траки), а по-късно става част от така нареченото Одриско царство. Градът е носил много различни имена през вековете и днес ще разгледаме техния произход.

Колко са старите имена на град Пловдив

  1. Евмолпия- Според някои автори, това е най-старото ни познато име на града. Източник за него е известния римски историк Амиан Марцелин от 4 век след Христа, който споменава това име за древния тракийски град. Името е с много по-стар корен и не се знае неговия произход.
  2. Филипополис – Градът на Филип е името носено след като е завладян от Филип Македонски(бащата на Александър Македонски). Някои смятат, че от там идва и името Пулпудева, което е тракийският вариант на това име. Тази хипотеза не е доказана.
  3. Понерополис – Това е наименование дадено му от древните гърци, докато градът е бил във владение на македонската династия. В буквален превод означава град на крадците или измамниците.
  4. Тримонциум – Името на град Пловдив като част от Източната Римска империя. Името му означава в буквален превод Трихълмие – от трите хълма на които е разположен градът.
  5. Филибе – Това е турското име на града като част от Османската империя. Базира се върху старото му име Филипополис, но преведено в турския му вариант. Това се случва през 1371 година , когато градът попада под османска власт.
  6. Пловдив – Вариантите на това име са познати още, когато градът е част от Първата и Втората Българска държава. За пръв път става част от Българя по времето на хан Маламир, който успява без големи загуби да превземе града. Запазва се като част от България до 970 година, когато по време на похода на Светослав е разграбен и опожарен. Пловдив играе ключова роля в плановете на Василий II Българоубиец по превземане на Българската държава – градът е неговата основна база в региона за подготовка на нападенията си над Самуилова България. Пловдив е градът, който управлява самостоятелно Иванко – известен като убиеца на Асен. По времето на Калоян бива присъединен отново в България, а след това загубен. За по-дълъг период е част от България по времето на Иван Асен II, но след това в рамките на следващите около 100 години сменя 8 пъти принадлежността си,най-вече между Византия и България. Името на град Пловдив се смята, че идва от Пулпудева – тракийското име на града. Други се доверяват на обяснението на Чепинския летопис, който го определя като плодоносен град заради известната си със своето плодородие Тракийска низина около долината на река Марица.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ