HomeИнтересноБългарияКолко са българските владетели християни преди Борис I?

Колко са българските владетели християни преди Борис I?

Всеизвестно е , че България приема християнството като основна религия по времето на хан/княз Борис. Но още преди неговото време има български владетели, които са били християни. Кои са те? Днес ще Ви разкажем повече за тях.

Владетелите християни преди Борис I

Хан Кубрат

Създателят на Стара Велика България е първият християнски владетел на страната. Причината да приеме християнството е , че самият той прекарва като млад известно време в Константинопол. Бил е под настойничеството на чичо си, който е изпълнявал често дипломатически мисии между империята и прабългарите. Там се сближава с бъдещия император Ираклий и се смята, че приема християнската религия. Това е и причината да получи почетната титла на патриций.Доказателство в покрепа на тази теза е и запазеното съкровище от Малая Перещепина, което показва наличието на християнски символи при Кубрат. Дали хан Кубрат е бил наистина християнини или не, важното е , че той е в основата на създаването на Стара Велика България и защитава българските интересии без значение от религията, която изповядва. Приема се , че той е бил християнин само в личното си качество, без да налага религията на останалите си поданици.

Хан Аспарух

Има хипотези, които определят хан Аспарух като християнин. Те се базират на неговото име  – Аспарух означаващо на ирански орел и личен герб на Аспарух от Воснесенското съкровище. Орелът е и християнски символ отразяващ връзката между небето и земята и изобразяван по-много сходен начин в християнството с герба на хан Аспарух. Връзката между рода Дуло и християнската религия е силна, но нямаме категорични доказателства, че хан Аспарух е бил християнин. Даже и да е бил такъв, това в най-добрият случай е сходен момент с Кубрат – само в лично качество и без да налага това на обкръжението си и на поданиците си.

Хан Тервел

За Тервел се знае , че със сигурност приема християнството. Канонизаран е под името Тривелий Теоктист или Светия Тривелий. Помага на Юстиниян Носоотрязания да си върне престола в Константинопол за което получава втората титла в империята – кесар и на практика е съимператор. Подобен тип титла за първи път се получава от владетел на чужда страна, но едно от условията, за да може да я получи е свързано с това, лицето да бъде християнин. По тази причина се приема, че хан Тервел вече е бил приел християнството. Статусът си на светец получава заради помощта, която оказва на Източната римска империя, за да може да се справи с обсадата на арабите през 717-718 година. Тази битка и победата при река Поатие във Франция са 2-те ключови битки, които спират устрема на арабите за превземане на Европейския континент. Заради тези му заслуги, Тервел се смята за спасителят на Европа и бива канонизиран за светец – нещо, което се извършва от църкавата само за християни. Ролята на Тервел бива и широко популяризирана в Католическа Европа, като бива обявен за Спасител. Със сигурност ролята на Тервел за запазване на културно-историческото наслество на гръко-римската цивилизация , послужила по-късно за започване на Западноевропейския Ренесанс е огромна.

Други

Има син на български владетел, който е бил християнин. Това е най-големият син на хан Омуртаг – Боян Енравота, който заради своята отдаденост към християнската религия не бива допуснат да заеме полагащият му се престол.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ