HomeИнтересноБългарияКоя е най-дългата река изцяло в България?

Коя е най-дългата река изцяло в България?

Старото име на реката е Ескус. Тя извира от река Рика и преманав през Софийска, Врачанска, Ловешка и Плевенска област. Влива се в река Дунав и е третата по-големина река в България след Дунав и Марица като дължина, но е на първо място след като тя изцяло преминава през територията на страната ни. Вече сте се досетили, че днес ще говорим за река Искър и нейните впечатляващи 368 километра.

Река Искър – най-дългата река в Бъгария

Както споменахме вече във въведението, тя извира от планината Рила – само на 500 метра северно от село Бели Искър. Пътят и продължава през Самоковската котловина, където играе важна роля за стопанския живота на местността. По нататък по пътя си формира живописния Панчаревския пролом и навлиза във Софийското равно поле. Тя преминава и през източните квартали на нашата столица – по конкретно това са Горубляне и Враждебна. След това тя преминава през още едно селище, на което е дала името си – град Нови Искър и навлиза през прекрасния Искърски пролом. Преминавайки след село Лютиброд, реката излиза от територията на Стара планина. След град Роман, тя се слива с най-големия си приток – река Малки Искър и навлиза вече в Дунавската равнина. При село Байкал, река Искър се влива в Дунав.

Откъде идва името на река Искър

Легендата гласи, че районът на Своге в далечното минало бил дъно на едно огромно езеро. В нея ловувал младия рибар Истър. Той бил млад и хубавец и се смятал за най-добрият рибар в близкото село. Всички девойки били влюбени в него, но той не смятал никоя за негова достойна жена. Затова един ден, докато бил в езерото на риболов, се извила страшно буря, която го погълна заедно с лодката му. Водите на езерото пресъхнали, но младият рибар дал името си на реката и проломът, който останал след нея(Искърският пролом)

Легендата за Искърския пролом

Една от невероятните красоти на България, които ни е дала река Искър е Искърският пролом. За него има запазена една невероятна легенда. Огромната скала, която дава началото му представлява една забележителна гледка. Сред местните жители се е запазила историята, че това било  дело на Свети Иван Рилски. Светецът искал да отиде на посещение в местния манастир. Но на връщане от светата обител, бил забелязан от разбойници, които започнали да го преследват. Тогава Иван Рилски помолил скалата на която стоял да го пренесе на другия бряг. Така скалата се преместила и спасила светеца от разбойниците.

Искър – един от ключовете на бълагарската икономика

Освен с красотата си, река Искър има огромно стопанско значение за нашата страна. През нея има построени много съоржения, които осигуряват енергийната независимост на България:

  1. Вецове – Бели Искър, Искър, Мала Църква, Пасарел, Кокаляне и други
  2. Язовири – Бели Искър, Искър, Пасарел и Панчарево

За язовир Искър сме ви говорили в предишни статии – Кой е най-големият язовир в България. Негово значение по никакъв начин не бива да бъде подценявано.

В останалата си част, реката се използва предимно за напояване. Панчаревският и Искърският пролом са също с важно значение за изграждането на пътната мрежа на страната.

Вече ще знаете със сигурност – ако някой ви пита коя е най-дългата река в България , не бързайте с отговора. Ако е изцяло в България, това е река Искър. Ако не е изцяло преминаваща през територията на страната – отговорът е река Дунав.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ