HomeИнтересноИнтересни фактиАй сиктир - внимавайте с използването на израза в Турция

Ай сиктир – внимавайте с използването на израза в Турция

Знаете ли какво значи тази или онази дума, произхождащи от турския език, но използвани в българския с цел обида, грубост или нещо срамно. Сега ще поговорим за една от тях.

Какво е Ай Сиктир (тур. siktir)

Знаете ли, че ай сиктир е дума или по-скоро израз, който се използва от 16 държави. Това са страните Иран, Армения, Казахстан, Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Черна гора, Хърватска, Грузия, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан, Азербайджан, и разбира се в родината ни България!

Ай Сиктир (тур. siktir)

Ако вече ви е омръзнало от глупости, сега е моментът да кажете на някой: „ай сиктир“ и да хлопнете вратата или да обърнете друга страница.

Какво означава балък на турски – има разлика с българския

Лесно звучи, нали? И все пак, съветваме ви, преди да го направите, да проверите, какво всъщност означава тази дума.

Какво се съдържа в този израз

Сиктир произхожда от глагола sikmek (който има корен sik и mek частица за инфинитив). Това означава извършване на полов акт, съвкупление.

Знаете ли ,че има Сфинкс в Румъния – научете историята му

Тук роля изиграва и частицата tir, която лингвистите често наричат причинителен залог. С нея става така, че нещо да се случи. По този начин целият израз е siktir в подчинително наклонение.

Ай сиктир – внимавайте с използването на израза в Турция

И така, ако пресъздадем цялата граматическа каша в едно словосъчетание, такова ще звучи, ето така: „отиди да направиш това, че да се съвокуплиш или по-кратко ходи се … [таковай]“. По-меко казано в българския се използва като заместител на: „разкарай се, изчезвай, омитай се!“

Това, обаче, съвсем не означава нищо срамно, смешно или обидно за съвременния турски. Така „просташки“ от примера по-горе се използва само в българския език. Много пъти целта на употребата му в българския, не е така обидна. Ползва се и когато се изпитва досада, раздразнение, изненада, удивление. Тогава пак се вмъква в българската реч, че да се „натири“ някой, които не ние е особено приятен.

В заключение:

И все пак, бъдете особено внимателни, когато сте в чужда или непозната компания. Това, как изплезвате израза Ай сиктир може да ви представи и в добра светлина, но много вероятно е да ви сметнат за простак.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ