HomeИнтересноИнтересни фактиЕто защо да започнете да пиете кафе преди тренировка!

Ето защо да започнете да пиете кафе преди тренировка!

Колко от вас пият кафе непосредствено преди тренировка?

Много хора не могат да започнат деня си без кафе. Други пият по няколко кафета на ден. То им дава нужната енергия и им помага да превключат на по-високи обороти, за да се справят с предстоящите си задачи. Колко от вас обаче, пият кафе непосредствено преди тренировка? Знаете ли, че кафето може да подобри представянето ви във фитнес залата и увеличи вашата производителност? Именно това доказва проучване от 2019 година публикувано в Nutrients

Ето кои са най-важните ползи от това да пиете кафе преди тренировка

Подобрява концентрацията

Кафето действа стимулиращо на нервната система. Кофеинът повишава нашата бдителност и събужда мозъка. То оказва положително влияние върху когнитивните ни функции и можем да го приложим за подобряване на координацията на тялото при кардио тренировка, например.

Доказано е, че кафето стимулира централната нервна система. То кара мозъка да се събуди сутрин и да се настрои за работа. Подобно е и действието му преди тренировки, когато той трябва да превключи на друга вълна.

Помага за изгаряне на повече калории

Изследване публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition показва, че приемът на чаша кафе 30 минути преди тренировка стимулира изгарянето на повече мазнини в тялото. В изследването са участвали 50 мъже, които са пиели зелено кафе или плацебо преди тренировка. Важно е да отбележим, че са били разделени на групи, които са правили различни видове тренировки. От получените данни, е установено, че приемът на кофеинт преди аеробна тренировка увеличава с 10,7 % изгарянето на мазнини сутрин и 29% следобед. Също така подобрява производителността на тренировката с 11 %.

Повишава енергията

Изследване проведено през 2016 година и публикувано в European Journal of Applied Physiology, е стигнало до извода, че кофеинът може да увеличи енергията ни с до 12 % при мъжете. Също така редовният прием на кафе води до положително натрупване на енергийните запаси в тялото, от което се подобрява качеството и продължителността на тренировката.

Как да пием кафе преди тренировка

Не се заблуждавайте, че, ако пиете много кафе ще се превърнете в истинска машина. Внимавайте с приемът на кафе и не прекалявайте. Прекомерната употреба на кофеин може да доведе до сърцебиене и дехидратация, което може да бъде много опасно по време на тренировка! Не пийете кафе късно вечер, за да нямате проблеми със съня. 

В изследване публикувано British Journal of Sports Medicine не бива да приемате повече от до 3 до 6 милиграма кофеин на килограм тегло. За да добиете някаква представа, то е хубаво да знаете, че в едно нормално кафе се съдържат приблизително 100милиграма кофеин.

Хубаво е да приемате кафето не по-рано от 30 минути преди да започнете тренировка. Действието на кафето е около 2 до 4 часа, което ще ви бъде напълно достатъчно, за да се възползвате напълно от положителните му качества.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ