HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли флагът на коя страна има най-много цветове?

Знаете ли флагът на коя страна има най-много цветове?

Националното знаме на Белиз има най-много цветове. Знамето на Белиз е прието на 21 септември 1981 г. с 12 цвята. В центъра на знамето има бял кръг, който се счита за национален герб, държан от метис и мъж от африкански произход.

Знаете ли кой национален флаг има най-много цветове?

Национално знаме на Белиз е с 12 цвята! Това е факт. Ето още забавни факти за цветното знаме на Белиз:

  • Изобразените хора върху знамето на Блеиз са основният елемент в дизайна му, което го прави и единствената държава в света с подобни краски;
  • Националното знаме на Белиз включва 12 различни цвята и нюанси, което го отрежда като най-цветното национално знаме в света;
  • Цветовете на знамето са съответно на националните партии в страната;
  • Червените ивици представляват цвета на опозиционната партия;
  • 50-те листа се считат за 1950 г., годината на идването на власт на Народната обединена партия (PUP).

Още любопитни факти за знамената и Белиз

Знамето на Белиз е прието в деня, в който Белиз става независима страна това е на 21 септември 1981 г.. Знамето се състои се от герб разположен, върху синьо поле с червени ивици отгоре и отдолу.

Британски Хондурас получава своя герб на 28 януари 1907 г., който формира основата на значката, използвана, върху британските флагове. Гербът напомня за дърводобивната индустрия, която за първи път е довела до британското заселване там.

Фигурите, инструментите и махагоновите дървета представляват тази индустрия. Националното мото, Sub Umbra Floreo, означава „Под сянката аз процъфтявам“ и е изписано в долната част на герба.

На флагът има изобразени хора

Знамето на Белиз е кралско синьо, с бял диск в центъра, съдържащ националния герб, държан от метис и мъж от африкански произход. Знамето на Белиз е единствената страна, която има изобразени хора като основен елемент в дизайна на националния си флаг, въпреки че знамето на Малта съдържа изображение на Свети Георги, върху значката на Георгиевския кръст, а знамената на британските отвъдморски територии Монсерат и Вирджинските острови и тази на Френска Полинезия също изобразяват хора.

Знамената на няколко други държави имат части от човешкото тяло. Знамето на Бруней има човешки ръце, а знамената на Уругвай и Аржентина имат човешки черти на лицето, изобразени в персонифицирано слънце.

Знамето е оградено отгоре и отдолу с две червени ивици.

Защо флагът на Белиз има толкова много цветове

Общо знамето на Белиз, включва 12 различни цвята и нюанси, което го прави едно от най-колоритните национални знамена в света.

Цветовете на знамето са съответно тези на националните партии на страната, Народната обединена партия (PUP) и Обединената демократическа партия (Белиз) (UDP). UDP, създадена през 1973 г., възрази срещу оригиналния синьо-бял дизайн, като тези два цвята са представителните цветове на PUP.

Двете червени ивици в горната и долната част са добавени към оригиналния дизайн при независимостта. Гербът е издаден през 1907 г. Добавени са червени ивици, за да обозначат цвета на опозиционната партия. 50-те листа припомнят 1950 г., годината на идването на ПУП на власт.

История на флага на Белиз

От 1950 г. нататък се използва неофициален национален флаг. Той бил син, с герба върху бял диск в центъра (понякога се използвал празен бял кръг като герб, защото било трудно да се нарисува).

През 1981 г. Белиз получава своята независимост и се провежда конкурс за проектиране на национално знаме на страната. Печелившото представяне се състояло от неофициалното национално знаме, използвано от Народната обединена партия, с добавена червена рамка към четирите страни. Това било променено на червена граница само отгоре и отдолу, преди дизайнът да бъде официално приет.

Печелившият дизайн, известен още като „Знамето на единството“ е направен от двама правителствени служители: Евъръл Уейт, публичен секретар и Инес Санчес, главен директор по образованието.

Нямало стандартизирани спецификации за знамето на Белиз до 2019 г. Оттенъкът на цветовете на знамето, пропорциите, засенчването на двамата мъже и други елементи често варирали.

През 2019 г. Комисията за национални тържества започнала процес на стандартизация на знамето със съгласието както на PUP, така и на UDP. Те планирали стандартизираните знамена да бъдат издигнати на 1 септември 2019 г. Това е и Денят на националния флаг на Белиз.

Имало планове за формализиране на стандартизацията, чрез национално законодателство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ