HomeИнтересноБългарияТоп 5 на най-старите градове в България

Топ 5 на най-старите градове в България

Знаете ли кои са най-старите градове в България? Почти сме сигурни, че повечето от вас не са и предполагали кои и колко са те.

Може би в някои от тях, дори живеете и за тях знаете от малки историите и легендите им, но има няколко града в България, които имат по-дълбоки корени.

Опитахме се да направим кратък списък на най-древните градове в страната ни и ето как изглеждат статистиките:

Древните селища в България                     

Някой от най-старите селища в страната ни съществуват още от периода на VI хил. пр. Хр. В миналото тези селища били главно пещери, а след това са земи в Тракия. По-късно, тези селища се простират в Родопите, Стара Планина, както и други части на България. Постепенно населението в тях нараства и те се разпростират на съседни територии. Така се появяват Сердика (София), Верея (Стара Загора) и Пулпудева (Пловдив). Имената им се променят многократно, но тези градове и днес съществуват.

Кои са най-старите заселници в България

Първите хора са от племената на траки. Те заселват въпросните градове, а малко по-късно и Месембрия (Несебър), към VII век пр. Хр. Така се случва и с Аполония (Созопол) и Одесос (Варна). След има-няма хиляда години е създадена първата Българска държава. Така селищата продължават да се разрастват. България има много древни населени селища.

Кои са най-старите градове в България, вижте ги поред:

София

Столица на България е един от най-старите Европейски гардове и столици! Наричана е Средец, Сердика или София, тя има над 7 000 годишна история и продължава да създава такава. Градът расте по население и по размер. Още в далечното минало, Хан Крум видял, на какво стратегическо положение се намира София и решил да я превземе, но София става част от първото Българско царство по времето на Омуртаг. През 1376 година се споменава името й “София” официално в документ. От тогава до днес, то е останало като София. След освобождението на страната, градът си остава столица до днешен ден. Той е красив исторически град, които можете да събуди интереса на всеки гост, независимо от целта на визитата му.

Какво означава Ючбунар – името на исторически квартал в София

Созопол

По исторически данни, Созопол е най-старият град по българското Черноморие. Той град е населен най-отдавна в 5 век, пр. Хр.. Созопол се намира до морето и е заселен главно с рибари още по онова време. Градът продължава да се развива в 72 пр. Хр., в бронзовата епоха, след което е превзет от Римската империя. Той бил под Османски, и Византийски,  и Български контрол в средните векове, така чак до края на 19 век, когато остава Български. Повечето населението в градът е с Гръцки произход, а след втората Балканска война, имало размяна на граждани с Гърция. Така градът е заселен с Българи. Днес е атрактивна туристическа дестинация в България, и има население от над 5 000 души.

Пловдив

Първите поселения в Пловдив са били неолитни селища около 6 000 години преди Христа. Точни данни за възраст на градът няма, но историците са убедени, че е от по-стари времена с Атина, Рим и Константинопол. И да, Пловдив е така античен. В Пловдив има много разкопки на стари паметници, и много от тях са от Римски времена. Античният театър, както и Римският стадион привличат много туристи към тях всяка година. Градът е имал много имена. Първото е Кендрисия, после Кендрос, а след това Евмолпия. След превземане на града от Филип II  Македонски, той е прекръстен на Филипополис.

Къде се срещат най-хубавите момичета в България

По времето на Римската империя, днешният Пловдив е прекръстен, на Тримонциум, което в превод е „градът на трите хълма“.  След това се нарича Пулпудева, от славянските племена, които заселват местността. Пулпудева се преобразува в Пълдин, а после в Пловдив.

Днес, Пловдив е красив град с богата история. Той е най-старият град в България и автентичен по рода си.

Велико Търново

Велико Търново е най-паметния исторически символичен град в България. Той е поставил началото на третата Българска държава, която съществува и до ден-днешен. И все пак, Велико Търново е много по стар от това. Има свидетелства за живот, които възлизат на времената 2000 години пр. Хр.

Градът представлявал византийска крепост в ранновизантийският период. Крепостта се е разполагала на хълма Царевец. Някои разкопки на мястото му се състояли от монети от Византийските времена.

И така, по времето на османската власт във Велико Търново избухват две Търновски въстания, в 1598 и в 1686. В XIX век, градът играе голяма роля в освобождението на България. В 1878 година се подписва Берлинският договор, както и Търновската конституция. Първото велико народно събрание избира за княз Александър Батенберг във Велико Търново.

Велико Търново е град с много гъста история. Той е красив град за посещаване и един от най-старите в България.

Още български древни градове

Факт е, че в България са някои от най-старите градове, съществували на света. Това само може да ни накара да се гордеем все по-силно, че сме българи, родени в малка, но велика държава!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ