HomeИнтересноИнтересни фактиКак да спим, за да избегнете болки във врата и гърба

Как да спим, за да избегнете болки във врата и гърба

Разберете коя е правилната позиция за Вас

Хроничните болки във врата и гърба може да бъдат предизвикани от неправилна поза по време на сън, неудобен матрак, неудобна възглавница, неправилна стойка пред компютъра и ред други причини. Всъщност сънят играе ключова роля и е важно да спите в поза, която не само ви е удобна, но и осигурява пълноценна почивка на цялото тяло. За да избегнете неприятното усещане след сън, когато имате чувството, че сте спали върху камъни и цялото тяло ви боли, то първо проверете дали матрака и възглавницата ви вече не са за смяна.

Как да спим

Правилната позиция по време на сън, е много важна. Раменете, бедрата и ушите трябва да бъдат в една линия, за да се осигури пълен покой на тялото. Може да използвате възглавници, които да поставите под коленете и кръста, за да изравните и стабилизирате позицията си. Разбира се, най-важното е да спите в позиция, в която ви е удобно. Някои предпочитат по гръб, други по корем, а трети се въртят постоянно.

Спане по гръб

За да се предпазите от болки в кръста, то е препоръчително да спите по гръб. В тази позиция тежестта на тялото се разпределя равномерно и не оказва опасен натиск върху отделни зони от гръбначния стълб. Също така може да поставите възглавница под коленете, с която допълнително да стабилизирате естествената извивка на гръбнака. При странична поза отново може да поставите възглавница между коленете, но е от голямо значение тя да бъде твърда. По този начин ще запазите естествената права линия на бедрата, таза и гръбнака. Хубаво е да редувате двете страни, за да избегнете дисбаланс в мускулатурата. Спането във фетална позиция облекчава болката при дискова херния.

Спане по корем

Най-лошата поза, в която може да спите, е тази по корем. Тя натоварва изключително много гърба. Опитайте се да я смените, но, ако не успеете – поставете много тънка възглавница под бедрата и стомаха, с която да изравните нивото на гръбначния стълб.

Настрани

За да се предпазите от болки във врата след сън, то най-добрата поза е по гръб или настрани. Важно е да изберете подходяща възглавница, която да поддържа кривината на врата, когато спите по гръб, а при страничната поза използвайте по-висока възглавница, за да подравните нивото и центъра на тежестта да не бъде върху врата.

Често причина за болките във врата са, че спите по корем. Това се дължи на факта, че, когато спите по корем, извивате врата си встрани и това държи по напрежение нервите. Затова спете върху ниска и мека възглавница, за да избегнете неудобните позиции.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ