HomeЗдравеПолезен или опасен е витамин Е за кожата

Полезен или опасен е витамин Е за кожата

Всичко , което трябва да знаем за въздействието му

Витамин Е има много ползи за общото ни здраве. Той стимулира имунната система, забавя процеса на стареене на клетките и подобрява работата на сърдечносъдовата система. Антиоксидантните му свойства пък помагат на организма  да се пребори със свободните радикали, които увреждат клетките и състаряват кожата. Въпреки това има известни колебания относно въздействието на този витамин върху кожата, които са породени от непотвърдени митове.

Какво трябва да знаем за витамин Е и неговите ползи върху кожата

Съществуват много доказателства за благоприятното въздействие, което оказва витамин Е върху кожата. Той е мастноразтворим витамин, който се съдържа в редица храни: авокадо, спанак, бадеми, лешници, сушени плодове, тиква, киви, зехтин и т.н. Редовното им консумиране ще ви набави необходимите количества. Все пак нека обърнем по-специално внимание на някои от най-значимите свойства на витамин Е, за да добиете по-ясна представа относно ползите му спрямо кожата.

Намаляват стареенето на кожата

Свободните радикали, които буквално ни заобикалят могат да увредят сериозно кожата ни. Могат да попаднат в нея от слънчевата светлина, цигарения дим, замърсяването във въздуха и по ред други начини. Те атакуват директно двете вещества – колаген и гликозаминогликаните, които отговарят за стегнатия, гладък и хидратиран вид на кожата. Основна защита срещу свободните радикали може да бъде витамин E, който е мощен антиоксидант. Той успешно се бори с ефекта на нестабилните молекули и ще ограничи признаците на стареене.

Предпазва от вредните лъчи на слънцето

Както отбелязахме вече, свободните радикали могат да навлязат в кожата ни чрез слънцето. Те разграждат колагена и еластичността на кожата, от което да се появят фини линии и бръчки, които са видимите признаци за стареене на кожата. Именно антиоксидантните свойства на витамин Е могат да предпазят кожата не само от състаряващите белези, но и от вредните UV лъчи. 

Въпреки, че има много кремове, масла и серуми с витамин Е, които се препоръчват като защита от уврежданията на слънцето, не забравяйте, че те не могат да заменят слънцезащитните продукти! 

Може да приемате витамин Е чрез втриване в кожата в борба с  За да използвате витамин Е за борба с уврежданията от слънцето, прилагайте го локално чрез кремове, масла или серуми. Въпреки че е в състояние да предотврати увреждането от ултравиолетови лъчи, витамин Е не може да замени слънцезащитните продукти.

Действа положително при псориазис

Изследване от 2009 година установява, че при хората с тежък псориазис, които са приемали витамин Е под формата на добавка в определен период от време, са установени значително по-ниски нива на оксидативен стрес в сравнение с тези, на които е било давало плацебо. Трябва да отбележим, че витамин Е не е разглеждат като самостоятелна съставка при псориазис и е бил даван заедно с коензим Q10 и селен.

Консултирайте се с лекар преди да започнете подобно лечение! 

Съществуват и няколко митове свързани с ползите върху кожата при прием на витамин Е. Широко разпространено е необоснованото твърдение, че може да намалите белезите от рани или акне, ако приемате по определена схема от този витамин. Редица проучвания обаче, доказват обратното – няма видима промяна при локално приложение върху белезите! Дори в някои случаи това може да предизвика контактен дерматит.

На база на подобни твърдения се вярва, че витамин Е може да спомогне за намаляването и дори предотвратяването на стрии, но проучване на Американската дерматологична асоциация категорично оборва този мит!

Какви рискове крие приема на витамин Е

Важно е да знаете, че приемът на витамин Е не е за всеки! Той може да предизвика негативни реакции при хората с чувствителна кожа и в такъв случай не е препоръчително да го използвате под формата на кремове и масла. За всеки случай го приемайте през устата, ако сте склонни към екземи. Също така намалява съсирването на кръвта, от което се засилва кървенето и сините, поради което е препоръчително да не го приемате преди медицински интервенции.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ