HomeРецепти7 причини да изберем черния шоколад

7 причини да изберем черния шоколад

Горчивият му вкус ни пречи да оценим ползите от него

Черният шоколад е горчив на вкус и честно казано не е сред фаворитите ни, когато ни се хапва нещо сладко, но не бива да го зачеркваме от менюто си. Напротив! Когато сме на диета и ни се хапва нещо сладко, съвсем спокойно може да си хапнем малко от него. Съдържа малко мазнини и е един от най-качествените източници на антиоксиданти.

Ето няколко причини, поради които да започнете да консумирате по-често черен шоколад.

Съдържа много ценни хранителни вещества

В един качествен черен шоколад има високо съдържание на фибри и минерали. Например в стандартна разфасовка от 100гр със съдържание на какао между 75-85 %, ще получите между 40 и 99 % от препоръчителната доза желязо, магнезии, манга, калий, фосфор, цинк, мед и фибри. Калорийната стойност е около 600kcal и минимално количество захари. Затова бъдете внимателни с консумирането му.

Към това прибавете голямо количество калий, фосфор, цинк и селен. Разбира се, 100 грама е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества се доставят с 600 калории и умерено количество захари. Поради тази причина черният шоколад трябва да се консумира умерено. 

Мощен антиоксидант

Суровите какаови зърна, от които се прави черния шоколад съдържа мощни органични съединения, които действат като антиоксиданти. В тях се съдържат полифеноли, катехини, флаванло и други, които регистрират по-добра антиоксидантна активност спрямо свободните радикали в сравнение с всички останали плодове, включително и боровинките, за които знаем, че са едни от най-мощните антиоксиданти. 

Регулира кръвното налягане

Редица изследвания установяват, че шоколада и какаото подобряват притока на кръв и стимулират произвеждането на азотен оксид в кръвта, което понижава кръвното налягане. Трябва да отбележим обаче, че ефектът е минимален и почти незабележим.

Намалява лошия холестерол

Черният шоколад подобрява работата на сърдечно-съдовата система и намалява риска от развитието на редица сърдечни заболявания. Проучване показва, че какаото на прах може да намали лошия холестерол при мъжете. Също така намалява инсулиновата резистентност, която също попада в графата рискови фактори, когато става дума за сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Предпазва от сърдечни болести

Няколко проучвания показват, че в дългосрочен план черния шоколад може да намали риска от смърт от сърдечно заболяване до 50 $ за период от 15 години! Други изследвания пък разкриват, че ако хапвате поне 2-3 пъти в седмицата черен шоколад ще намалите риска от калцирана плака в артериите с до 30 процента и риска от развиване на сърдечни заболявания с до 50 %.

Предпазва кожата от вредните лъчи на слънцето

Проучване установява, че ако консумирате тъмен шоколад в продължение на 12 седмици, ще заредите тялото си  с достатъчно флаваноли (малки молекули), които ще ви предпазят от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, които предизвикват изгаряне и зачервяване. Освен това те подобряват притока на кръв и подобряват хидратацията й. 

Подобрява работата на мозъка

Какаото има способност да подобри когнитивните функции при възрастни хора с умствени заболявания. Също така в него се съдържат, макар и в по-малки дози от кафето – кофеин и теобромин, които могат да подобрят концентрацията и работата на мозъчната функция.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ